‘Nomadland’ wint Gouden Leeuw op filmfestival Venetië: vijfde vrouwelijke regisseur sinds 1949 in prijzen gevallen

Nomadland is op het filmfestival van Venetië bekroond met de Gouden Leeuw. Dat is de prijs voor de beste film. Nomadland is een Amerikaanse film van regisseuse Chloë Zhao. Door de coronacrisis zag het oudste filmfestival ter wereld er anders uit dan tijdens de vorige jaren. Er werden een stuk minder films vertoond en er waren minder bezoekers en minder Hollywoodsterren. Het filmfestival vond wel fysiek plaats in tegenstelling tot sommige andere festivals.

Nomadland speelt zich af ten tijde van de financiële crisis in 2008. McDormand nam de rol van Fern op zich, een vrouw die haar baan en al haar wereldse bezittingen verliest. Hierop besluit ze om met een camper door de Verenigde Staten te reizen. Ze reist doorheen zeven Amerikaanse staten en de film toont een stukje van een vergeten Amerika en een bijhorende vergeten levensstijl, een vergeten Amerikaanse droom. Net als de pioniers van de 19de eeuw, die naar het Wilde Westen trokken om hun geluk te vinden, leiden ook de personages in de film een nomadisch leven vanwege economische, maar ook persoonlijke redenen.

(De Oscars: wie beslist eigenlijk over nominaties en Academy Awards?)

Vijfde vrouw sinds 1949

Vanwege de coronacrisis namen regisseur Chloé Zao en hoofdrolspeler Frances McDormand de prijs digitaal in ontvangst vanuit de Verenigde Staten. Dit is nog maar de tweede film van Zhao. Haar eerste film, The Rider, werd nog geproduceerd door het Belgische productiehuis Caviar. Nomadland daarentegen werd geproduceerd door het prestigieuze huis Searchlight, dat sinds de overname van Fox onderdeel is van Disney. Het was trouwens de directeur van Disney Italië die de prijs fysiek kwam ophalen op het podium.

Zhao is nog maar de vijfde vrouw sinds 1949 die een Gouden Leeuw wist te strikken. Haar voorgangers zijn Margaretha von Trotta, Agnès Varda, Mira Nair en Sofia Coppola. Vorig jaar waren er trouwens nog maar twee vrouwelijke regisseurs genomineerd in de competitie. Dit jaar waren dat er acht, op een totaal van achttien genomineerden regisseurs.

(Oscar voor ‘beste film’ vanaf 2024 alleen nog naar productie met genoeg diversiteit.)

Juryprijs

De film Wife of a Spy van de Japanse regisseur Kiyoshi Kurosawa ging naar huis met de Zilveren Leeuw, de grote juryprijs voor ‘beste film’. De Italiaanse acteur Pierfrancesco Favino ging naar huis met de prijs voor ‘beste acteur’ voor zijn rol in Padrenostro. De Britse Vanessa Kirby won de prijs voor ‘beste actrice’ voor haar rol als Martha in Pieces of a Woman.

Meer
Lees meer...