Noord-Koreaanse soldaat opgepakt omdat hij een dansje van BTS deed

Een soldaat uit het Noord-Koreaanse leger is opgepakt omdat hij in z’n vrije tijd een choreografie van BTS danste. Dit wordt door Noord-Korea gezien als “antisocialistisch” en bijgevolg strafbaar. In het land staan zware straffen op de verspreiding en consumptie van Westerse media, die kunnen oplopen tot de doodstraf.

Noord-Korea probeert alle Westerse media uit het land te bannen. Toch slagen de inwoners er vaak in om – via allerlei omwegen – alsnog media uit Zuid-Korea of het Verenigd Koninkrijk te consumeren. Maar wie daarop betrapt wordt, loopt het risico op zware straffen.

BTS-choreografie

Kim, een twintiger uit het Noord-Koreaanse leger, werd eerder deze maand opgepakt nadat hij een dansje van de razend populaire Zuid-Koreaanse boysband BTS deed, zo weet het in Noord-Korea gespecialiseerde Daily NK. De soldaat deed de dans (zonder muziek, want die is ook verboden) tijdens z’n vrije tijd. Noord-Koreaanse soldaten krijgen twee uur vrije tijd per dag na het werken. In die tijd deed hij z’n choreografie. Een dag later werd de man opgepakt door de politie met als misdrijf “het uitvoeren van een choreografie van BTS”.

Nadien ontkende Kim dat het ging om een dansje van BTS en ontkende hij zelfs dat hij BTS kende. Volgens hem ging het over een dansje uit z’n thuisstad. Toch werd hij voorlopig voor drie maanden overgeplaatst naar de bevoorrading. Daarna kan hem nog een grotere straf te wachten staan. Aangezien dansjes niet expliciet opgenomen zijn in de “wet tegen kapitalistische gedachten en cultuur” moet elke zaak apart bekeken worden.

Vorig jaar werden al eens drie Noord-Koreanen opgepakt omdat ze een choreografie van BTS uitvoerden, na zes maanden onderzoek werden zij naar een strafkamp overgebracht.

Doodstraf voor Squid Game

Vorige week raakte bekend dat een Noord-Koreaan ter dood veroordeeld is omdat hij de populaire Zuid-Koreaanse Netflixreeks Squid Game had binnengesmokkeld en verspreid. De USB-stick waarop de reeks stond, werd onderschept bij een student van de middelbare school, die een levenslange gevangenisstraf kreeg. Zijn vrienden die via hem de reeks bekeken, kregen een werkstraf van enkele jaren. Ook de “toezichthouders” van de minderjarigen, de ouders en leerkrachten, werden gestraft.

Meer
Lees meer...