‘NYAD’: Biopic van Netflix over marathonzwemster krijgt veelbelovende trailer, maar ook kritiek

Met NYAD komt Netflix binnenkort met een veelbelovende, maar ook enigszins controversiële film. De film gaat over Diana Nyad, een Amerikaanse marathonzwemster die op haar 64ste bij haar vijfde poging eindelijk haar grote droom waarmaakte door van Cuba naar de Verenigde Staten te zwemmen. Nyad is echter een omstreden figuur in de wereld van het marathonzwemmen.

De laatste jaren probeert Netflix steeds meer uit te pakken met grootschalige filmprojecten. Denk zo maar aan Red NoticeBird BoxDon’t Look Up en binnenkort ook Rebel Moon en The Killers.

Diana Nyad

Ook NYAD is een prestigeproject voor Netflix. De film is geregisseerd door het koppel Elizabeth Chai Vasarhelyi en Jimmy Chin. Zij wonnen eerder al de Oscar voor Beste Documentaire voor het adembenemende Free Solo. Met NYAD maken ze hun fictiedebuut, gebaseerd op de autobiografie Find a Way van Diana Nyad.

Voor een eventuele Oscar wordt deze keer vooral gekeken naar de vrouwelijke hoofdrolspeelsters van NYAD. Zo zien we Annette Bening (American Beauty) als Diana Nyad en Jodie Foster (The Silence of the Lambs) als haar beste vriendin Bonnie Stoll.

NYAD gaat over de langeafstandszwemster Diana Nyad. Op latere leeftijd wil ze eindelijk toch haar grote doel bereiken door van Cuba naar Florida te zwemmen. Die tocht van bijna 180 kilometer ondernam ze toen ze jong was viermaal zonder succes. Na jarenlang gewerkt te hebben als sportjournaliste begint het op haar 60ste opnieuw te kriebelen. Ze verzamelt een team van 40 medewerkers rond zich en begint opnieuw te trainen. Na vier jaar voorbereiding en wachten op de ideale omstandigheden slaagt ze er op haar 64ste eindelijk in om in een haaienkooi de overtocht te maken in maar liefst 53 uur.

Kritiek

Ondanks haar, op het eerste zicht, indrukwekkende prestatie, is Diana Nyad geen graag geziene persoon in de wereld van het marathonzwemmen. Volgens de Los Angeles Times heeft de Amerikaanse in het verleden namelijk vaak uitspraken gedaan over haar zwemprestaties die achteraf niet bleken te kloppen. Bovendien minimaliseerde ze vaak ook de prestaties van andere zwemmers om haar eigen prestaties beter te doen overkomen. Omdat tijdens haar tocht van Cuba naar Florida niet alles goed geregistreerd is, zijn er zelfs critici die twijfelen over de echtheid ervan.

Bekijk hier de trailer van NYAD:

NYAD is vanaf vrijdag 3 november te zien op Netflix.

Meer
Lees meer...