Olympische Spelen 2028 in Los Angeles voegt cricket, flag football, softball, baseball, squash en lacrosse toe aan programma

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft beslist over welke sporten op het programma zullen staan van de Olympische Spelen 2028 in Los Angeles in de Verenigde Staten. Daarbij krijgen we heel wat nieuwe sporten te zien. Het gaat om cricket, flag football, softball, baseball, squash en lacrosse.

Komende zomer trekken de Olympische Spelen naar Parijs, maar vier jaar later is Los Angeles in de Verenigde Staten aan de buurt. Omdat het organiseren van de Spelen uiteraard een gigantische onderneming is, is de voorbereiding voor in 2028 al begonnen.

Cricket

Zo is er deze week officieel beslist over welke sporten in Los Angeles op het programma zullen staan. Daarbij zijn vijf nieuwe sporten goedgekeurd. De meest opvallende daarvan is cricket. Die sport was voor het laatst – en tevens de enige keer – te zien op de Olympische Spelen in 1900. Het Verenigd Koninkrijk won toen goud door in de finale Frankrijk, met heel wat Britten in hun ploeg, te verslaan. Nadat België en Nederland forfait hadden gegeven, was er geen bronzen medaille.

De toevoeging van cricket aan het olympisch programma is financieel een zeer interessante beslissing van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). De sport is namelijk razend populair in de gigantische markt van India en kan zo miljarden opleveren. In 2028 zal de snellere T20-versie gespeeld worden.

Flag football, softball en baseball

De toevoeging van flag football komt er dan weer na lobbywerk van de American Football-competitie NFL. Het is namelijk een iets toegankelijkere versie van American Football met kleinere ploegen en zonder harde tackles. De NFL hoopt hun sport zo eindelijk populair te maken buiten de Verenigde Staten.

Ook die andere grote Amerikaanse competitie, MLB, is in 2028 opnieuw vertegenwoordigd. Baseball en de vrouwelijke variant softball stonden in 2020 na twaalf jaar afwezigheid opnieuw op het programma, maar zullen in Parijs één editie niet te zien zijn.

Lacrosse en squash

Lacrosse is ook een heel Amerikaanse en Canadese sport, die daar vaak in college gespeeld wordt. Het is een zeer snelle sport waarbij je met een stok met een netje een bal in een doel moet krijgen. Lacrosse stond in 1904 en 1908 al op het programma, waarbij Canada tweemaal goud won. Op de meest recente wereldkampioenschappen won de Verenigde Staten echter zowel bij de mannen als de vrouwen.

Tot slot wordt ook squash toegevoegd aan het programma van de Olympische Spelen in 2028. Dat is goed nieuws voor België want met de zussen Nele en Tinne Gilis heeft ons land twee subtoppers, al zij nog enkele jaren actief blijven.

Meer
Lees meer...