Onderzoek toont aan: Foto’s Kim Kardashians zandloperfiguur schadelijker voor ons lichaamsbeeld dan slanke voorbeelden

Dat veel vrouwen heel jaloers zijn op het figuur van Kim Kardashian is waarschijnlijk een understatement. Velen trokken hiervoor massaal naar de fitness, probeerden verschillende diëten of zetten zelfs de stap naar chirurgie. Allemaal in de hoop om een soortgelijk figuur te kunnen bemachtigen. Maar een nieuw, Canadees onderzoek toont aan dat zo’n curvy zandloperfiguur à la Kim of bijvoorbeeld ook Kylie Jenner eigenlijk schadelijker is voor het vrouwelijk lichaamsbeeld dan pakweg een gewoon slank figuur.

Er is de laatste tijd veel veranderd rond het schoonheidsideaal. Waar we vroeger vaak enkel superslanke modellen zagen zoals Kate Moss bijvoorbeeld, is voor velen nu eerder het zandloperfiguur van o.a. Kim Kardashian en Kylie Jenner de definitie van echte schoonheid. Het soort figuur dat op zich de hele body positivity-beweging mee opstartte, maar een nieuw onderzoek zegt nu het exact tegenovergestelde.

Opzet onderzoek

Onderzoekers Sarah McComb en Jennifer Mills van de York University in Toronto, Canada, werden ertoe aangezet om de correlatie tussen het opkomende lichaamsideaal en de lichamelijke tevredenheid van vrouwen te bestuderen. Dit deden ze door 402 deelneemsters van 18 tot 25 jaar, die zeer actief zijn op Instagram, te bevragen. De vrouwen bekeken zo’n 13 foto’s van influencers met minder dan 60.000 volgers met verschillende lichaamstypes gekenmerkt als volslank, fit en dun. De lichaamstypes die vielen onder de categorie ‘volslank’ waren dus vooral vergelijkbaar met die van de Kardashian/Jenner-familie.

En er is jammer genoeg slecht nieuws voor alle trouwe fans van Kim Kardashian, want de recent uitgevoerde studie zegt dus dat online beelden van ‘volslanke’ figuren juist meer lichaamsontevredenheid veroorzaakt bij jonge vrouwen. Het onderzoek noemde de Kardashian en haar halfzus Kylie Jenner zelfs als een van de grootste beïnvloeders, die zouden bijdragen aan de ontevredenheid van vrouwen over hun lichaam door hun online inhoud. Waarschijnlijk een hint naar de ‘altijd perfecte’ Instagramprofielen van de realitysterren.

‘Volslank’ schoonheidsideaal

Dat is heel verbazend, omdat het tot op de dag van vandaag eigenlijk vrijwel onbekend is hoe Kim Kardashian zo’n figuur bereikte en blijft behouden. Dat soort lichaam kan je volgens ons onmogelijk bereiken met enkel sport en gezonde voeding, zonder enige extra’s of een bepaalde soort hulp.

Het ‘volslanke’ lichaamsideaal van Kim – door de onderzoekers gedefinieerd als “een rond of meer vol lichaamstype, gekenmerkt door een kleine taille en platte buik, maar grote kont, borsten en dijen” – wordt de laatste jaren echter steeds meer bewonderd in de mainstreammedia.

Maar haar ‘volslanke’ rondingen veroorzaken opmerkelijk een verslechterd lichaamsbeeld bij de gemiddelde vrouw, blijkt uit de nieuwe studie. “De hashtags #thick, #thicc en #slimthick hebben respectievelijk 6,2 miljoen, 3,4 miljoen en 1 miljoen posts op Instagram. En de hashtag #slimthicc heeft 134 miljoen tags op TikTok”, zeiden de onderzoekers over de sociale mediatrends van 2021.

Photoshop

De beruchte rondingen van Kim stonden dus centraal in het onderzoek, waarin ze samen met haar halfzus Kylie Jenner wordt genoemd. Maar die rondingen zijn niet alles wat ze lijken te zijn. De familie van influencers wordt regelmatig ge-out voor flagrante photoshopfiasco’s, zoals afgelopen week toen Kims been het slachtoffer werd van hardhandige bewerking, waardoor het van haar Instagram werd verwijderd.

Kim Kardashian, die regelmatig graag online pronkt met haar lichaam, heeft al meermaals te maken gehad met tegenreacties voor het digitaal bewerken van haar posts.

Het is haast routine geworden om foto’s digitaal te bewerken, aldus het onderzoek van de Canadese York University, “waardoor het slanke ideaal nog dunner en minder haalbaar wordt voor de gemiddelde vrouw.”

Manipulatie foto’s is eigenlijk manipulatie authenticiteit

Hoewel het natuurlijk niet illegaal is om een foto te bewerken of plastische chirurgie te ondergaan, vertelde de body acceptance influencer Mik Zazon (26) aan The New York Post dat je door het oneerlijk zijn daarover wel de “authenticiteit manipuleert”.

De content creator uit Ohio, die een miljoen volgers heeft, zei dat het moment waarop Kim Kardashian een selfie van haar psoriasisuitbraak op haar gezicht deelde op Instagram daar een perfect voorbeeld van is. Door die foto geloofden fans namelijk dat Kim meer “ongefilterd” was. “Ze delen foto’s die openhartig en moeiteloos lijken om te laten zien dat zij ook mensen zijn, maar zetten toch extreme filters op foto’s en video’s om hun imago hoog te houden”, zei Zazon over de Kardashian-familie. “Het is zo makkelijk om iets te zien en het gewoon te geloven omdat de meesten denken dat als Kim haar psoriasis durft te laten zien, ze dus geen andere delen van haar lichaam kan bewerken.”

Gevolgen

Volgens de studie kan perfectionisme op het gebied van uiterlijk – zoals het ongezond proberen te bereiken van het lichaam van een Kardashian – leiden tot ongeordend eten, ongezond gedrag bij gewichtscontrole, een laag gevoel van eigenwaarde en sociale angst.

Dus, wanneer de sociale media feeds verdrinken in de verheerlijking van het ‘volslanke’ lichaam en de druk om te willen passen in zo’n cruvy schoonheidsideaal te hoog wordt, kan het gunstig zijn om gewoon op ‘ontvolgen’ te drukken, volgens de body acceptance influencer Zazon. In plaats daarvan raadt ze haar fans aan om “mensen te volgen en je te omringen met degenen die je inspireren en je het meest zelfzeker laten voelen”.

Conclusie

Terwijl dat body acceptance en body diversity nu dus meer dan ooit worden gepromoot, kon uit de Canadese studie worden besloten dat beelden met meer curvy modellen of een ‘volslank’ lichaam “geen positief alternatief” zijn voor de (soms erg) slanke modellen die de media overheersten in het verleden. In feite kan het promoten van een iets molliger lichaam zelfs als gevaarlijker worden beschouwd, vooral voor vrouwen die niet extreem dun willen zijn en liever wel rondingen hebben, schreven de auteurs.

“Het volslanke schoonheidsideaal zoals dat van Kim Kardashian was het meest schadelijk voor het uiterlijk, het gewicht en de algemene lichaamstevredenheid van vrouwen”, concludeerden de onderzoekers. “Dat wil zeggen dat de meerderheid van de vrouwen het hebben van zo’n lichaam dus bedreigend en persoonlijk onbereikbaar vinden.”

Meer
Lees meer...