Onze Euro-dranklijst: waar in Europa betaal je het meest/minst voor een fles whisky

Onze Euro-dranklijst: waar in Europa betaal je het meest/minst voor een fles whisky

ZOMERREEKS – Vertrek je binnenkort op vakantie? Dan loont het de moeite om de lokale prijzen voor een fles van je favoriete drankje eens te checken. Wij doken in de catalogus van tal van winkels in Europa om te zien waar je winst of verlies maakt. In ons laatste deel gaan we op zoek naar de goedkoopste en duurste fles whisky.

Iedere echte whisky-fan is al eens in Schotland op bezoek geweest in een distilleerderij. Om daar te ontdekken dat je eigenlijk weinig goede zaken bij de bron van whisky kunt doen. Meestal betaal je zelfs ongeveer evenveel als bij ons voor een fles, omdat de taxen er al bijgeteld zijn. En dus ga je elders in Europa mogelijk meer kans hebben om een goedkopere fles op de kop te tikken.

Je hebt twee soorten whiskydrinkers: zij die enkel whisky in cocktails drinken of gewoon veel willen drinken zonder meer, en zij die echt genieten van iedere slok. Voor die laatste groep mag een fles al wat meer kosten, maar het is moeilijk om een gerenommeerd merk over heel Europa in supermarkten terug te vinden. Wel troffen we op veel plaatsen Glenfiddich aan, en daarom hebben we deze Schotse single malt van 12 jaar oud op onze lijst gezet. Voor alle andere whiskydrinkers hebben we gewoon twee erg bekende merken gekozen: Johnnie Walker en William Lawson’s.

Uiteraard heeft deze lijst z’n beperkingen. Zo bieden niet alle supermarkten hun producten online aan, en al zeker voor sterke drank is het vaak moeilijk om prijzen op het internet te vinden. Mogelijk kan je lokaal in een kleine winkel nog steeds meer winst maken. We hebben geprobeerd om speciale acties en promoties te vermijden en telkens de originele prijs te noteren.

Getty

Prijzen in België

Net zoals voor andere sterke dranken is België niet goedkoop als je een fles whisky wil kopen. We springen er ook niet als duurste uit, maar het is niet moeilijk om in het buitenland winst te maken. Wij keken naar de grootste supermarktketens: Carrefour, Delhaize en Colruyt. Daar liggen de prijzen erg dicht bij elkaar, al doen ze er bij Colruyt altijd nog een paar centjes af om de goedkoopste te zijn. Voor een fles Johnnie Walker betaal je 16,71 euro, voor een fles William Lawson’s bijna hetzelfde: 16,27 euro. En voor een fles Glenfiddich moet je 31,53 euro neerleggen.

Goedkopere landen

Voor gin, rum, cava en wodka was Spanje telkens één van de goedkoopste landen. Ook Luxemburg en Duitsland bleken goedkoop. Maar is dat ook het geval met whisky?

  • SPANJE: daar gaan we weer … Spanje is ook voor whisky met voorsprong het goedkoopste land. Een fles Johnnie Walker kost 11,99 euro, je maakt dus net geen vijf euro winst. Maar check eens het verschil voor een fles William Lawson’s: 7,40 euro, ofwel zo’n negen euro minder dan hier. Je kan in Spanje dus echt twee flessen kopen voor de prijs van één bij ons. Voor Glenfiddich betaal je 24,60 euro, ofwel ongeveer zeven euro minder.
Getty
  • LUXEMBURG: ook dit is geen verrassing. Voor Johnnie Walker betaal je bij onze zuiderburen 11,19 euro, de goedkoopste fles die we van dat merk in Europa konden vinden. William Lawson’s kost 10,95 euro per fles. Glenfiddich is met 33,98 euro toch een tikkeltje duurder dan hier.
  • OOSTENRIJK: voor de eerste keer duikt Oostenrijk in onze lijst op. Daar kost een fles Johnnie Walker 11,99 euro, en een fles William Lawson’s 13,49 euro. Glenfiddich is met 34,99 euro dan weer wel duur.
Istock
  • FRANKRIJK: wel verrassend is dat Frankrijk best niet duur blijkt voor whisky. We vonden een fles William Lawson’s bij de lokale Carrefour voor 12,75 euro. Glenfiddich kost 23,20 euro voor een fles, meteen de goedkoopste die we konden vinden, en dus meer dan acht euro goedkoper dan hier.
  • DUITSLAND: ook ons andere buurland is er weer bij. In Duitsland betaal je 13,34 euro voor een fles Johnnie Walker, maar interessanter is andermaal Glenfiddich: 24,95 euro per fles.
Istock
  • ITALIË: geen Glenfiddich gevonden in Italië, maar wel de twee klassiekers. Johnnie Walker kost 12,46 euro per fles, en William Lawson’s 10,99 euro. Telkens bij de Italiaanse Carrefour.

Duurdere landen

Veel goedkopere landen dus, en toch zijn er nog een paar duurder dan België. In Nederland, bijvoorbeeld, betaal je 19,99 euro voor een fles Johnnie Walker, en 22,89 euro voor een fles William Lawson’s. Dan is Glenfiddich met 32,79 euro per fles nog redelijk betaalbaar. De duurste fles Glenfiddich vonden we verrassend in het Verenigd Koninkrijk zelf: 39,93 euro.

Ierland is eveneens een duur land, al zal je daar wel betere lokale whisky vinden dan een fles Johnnie Walker voor 30,39 euro. Ook Griekenland is duur, met Johnnie Walker voor 29,2 euro. In de meeste andere landen zijn de prijzen vergelijkbaar met België. Voor Glenfiddich betaal je bijna overal iets meer dan 30 euro. Als je een fles ziet die daaronder zakt, dan kan je dus zaken doen.

Getty

Winnaar: SPANJE

Nog geen vakantie geboekt? Ga dan maar naar Spanje met de auto! En zorg dat er wat plaats is voor een paar flessen gin, rum, cava, vodka of whisky. In elke categorie is Spanje de voorbije dagen de goedkoopste of één van de goedkoopste gebleken. Luxemburg en Duitsland zijn dichter bij de deur en daar kan je ook vaak interessante prijzen tegenkomen. Voor whisky kan je blijkbaar ook in Frankrijk, Oostenrijk of Italië best eens rondkijken.

Gesponsorde artikelen