Onze wereldkaarten zijn nog altijd fout door Belgische uitvinding

Op Radio 1 is de Mercatorprojectie vorige week nog bijna tot de beste Belgische uitvinding uitgeroepen. Die titel ging uiteindelijk naar de pil. Iedere wereldkaart is vandaag nog steeds gebaseerd op die Mercatorprojectie en daardoor kloppen ze niet. Zelfs met satellietgegevens lukt het blijkbaar niet om de wereld correct in kaart te brengen.

Kijk even goed naar deze wereldkaart en probeer zeven dingen te ontdekken die niet kloppen.

1. Noord-Amerika lijkt groter, of minstens even groot als Afrika. In werkelijkheid kan je Noord-Amerika in Afrika inpassen en dan is er nog plaats voor India en Argentinië.

2. Groenland lijkt groter dan China. In realiteit is China vier keer groter dan Groenland.

3. Alaska lijkt groter dan Mexico, maar ook dit zou eigenlijk het omgekeerde moeten zijn.

4. Scandinavië lijkt groter dan India, maar in werkelijkheid is India drie keer groter.

5. Brazilië lijkt kleiner dan Alaska, terwijl het land vijf keer groter is.

6. Europa lijkt groter dan Noord-Amerika, maar in werkelijkheid is het omgekeerde waar.

7. Rusland lijkt gigantisch op een kaart, maar Afrika is in realiteit groter.

Mercator

Toch hangen deze kaarten nog steeds in klaslokalen en worden ze heel vaak in schoolboeken gebruikt. De Mercatorprojectie was natuurlijk wel een doorbraak in 1596, want de kaart hielp zeevaarders om de wereld rond te reizen. Heeft Google daar dan nog geen oplossing voor gevonden? Blijkbaar niet, volgens The Guardian heeft dat met technische problemen te maken. Andere zien er ook ideologische verklaringen voor, aangezien we de wereld op een andere manier zouden zien. Maar de grootste moeilijkheid is waarschijnlijk het feit dat cartografen een bolvormige wereld op een plat vlak in kaart moeten brengen.

Daardoor is Mercator wereldberoemd geworden. Voor zijn wereldkaart liepen de vormen van deze wereld op allerlei kaarten uiteen. Sinds Mercator hebben de kaarten ongeveer dezelfde vorm aangehouden. De vorm van de landmassa blijkt wel te kloppen, maar het probleem zit hem in het feit dat de rijke noordelijke landen op de werelbol veel groter worden uitgebeeld dan ze in werkelijkheid zijn. In realiteit ziet de wereld er als volgt uit…

Google

Vandaag worden dagelijks miljarden opzoekingen gedaan via Google Maps door mensen die hun weg zoeken door landen, steden en straten. Google claimt dat het op “een queeste zonder einde is om de perfecte kaart te maken”. De historische cartograaf Jerry Brotton stelt dat iedere wereldkaart goed is voor de tijd waarin ze dient. “Geen enkele wereldkaart is foutloos, dat kan ook niet”, zegt hij. “Iedere kaart is een voortdurend overleg tussen de maker en de gebruiker, aangezien hun begrip van de wereld verandert.”

(Bronnen: The Guardian, The Daily Mail)
Meer
Lees meer...