‘Oppenheimer’ domineert BAFTA’s met 7 awards

In de Royal Festival Hall in Londen zijn zondagavond de 77ste British Academy Film Awards uitgereikt. Oppenheimer was de grote overwinnaar met maar liefst 7 prijzen, waaronder die voor Beste Film. Daarnaast waren er ook 5 awards voor Poor Things. Blockbuster Barbie moest dan weer met lege handen naar huis.

Aan de box office was 2023 het het jaar van Barbenheimer, Barbie en Oppenheimer dus. Bij de awardshows is het echter vooral Oppenheimer dat overal in de prijzen valt. Dat was eerder al het geval bij de Golden Globes en nu dus ook bij de BAFTA’s.

Oppenheimer en Poor Things

Oppenheimer kreeg in Londen de BAFTA voor Beste Film, Beste Regisseur (Christopher Nolan), Beste Mannelijke Hoofdrol (Cillian Murphy), Beste Mannelijke Bijrol (Robert Downey Jr.), Beste Cinematografie (Hoyte van Hoytema), Beste Montage (Jennifer Lame) en Beste Soundtrack (Ludwig Göransson). Daarmee verzilverde de film 7 van zijn 13 nominaties.

Verder was er ook veel aandacht voor Poor Things. Deze nieuwste film van Yorgos Lanthimos, die vreemd genoeg zelf niet genomineerd was, had 11 nominaties en kon er daarvan 5 verzilveren. Zo kreeg Emma Stone de BAFTA voor Beste Vrouweijke Hoofdrol. Verder viel Poor Things ook in de prijzen voor Beste Kostuumontwerp (Holly Waddington), Beste Make-up en Haar (Nadia Stacey, Mark Coulier en Josh Weston), Beste Productiedesign (Shona Heath, James Price and Zsuzsa Mihalek) en Beste Visuele Effecten (Simon Hughes).

Het Pools-Britse The Zone of Interest, dat zich steeds meer opwerkt als een outsider voor de Oscars, deed het knap met drie beeldjes. De film kreeg een award voor Beste Originele Scenario, voor Beste Niet-Engelstalige Film en Beste Geluid. The Holdovers mocht met twee BAFTA’s naar huis: Beste Casting (Susan Shopmaker) en Beste Vrouwelijke Bijrol (Da’Vine Joy Randolph). Daarnaast was er ook nog een BAFTA voor Beste Bewerkte Scenario voor American Fiction (Cord Jefferson) en een BAFTA voor Beste Documentaire voor 20 Days in Mariupol.

Verrassingen

Naast veel winnaars, waren er uiteraard ook heel wat verliezers. Vooral voor Killers of the Flower Moon en Barbie draaide de avond uit op een ontgoocheling. Zij hadden namelijk respectievelijk 9 en 5 nominaties gekregen, maar moesten met lege handen naar huis.

Over het algemeen was het een slechte avond voor streamingdiensten. Netflix was vorig jaar nog de grote winnaar met All Quiet On The Western Front, maar grijpt nu met Maestro overal naast. Ook Saltburn van Prime Video kon geen van zijn vijf nominaties verzilveren.

Meer
Lees meer...