Left Right
scrollTop top

Overlegcomité komt straks samen: Dit mogen we verwachten


Alexander De Croo
© Alexander De Croo – Frederic Sierakowski (via Isopix)

Omdat de cijfers in verband met het coronavirus de laatste weken opnieuw aan het stijgen zijn, komen de bevoegde ministers vanavond opnieuw samen om de coronamaatregelen te bespreken. Die werden onlangs fors versoepeld, maar deze keer mogen we vooral nieuwe verstrengingen verwachten.

Gisterenavond kwam het kernkabinet al een eerste keer samen. Daar werd beslist om vanavond om 16.30 uur een vervroegd Overlegcomité in te plannen. Dit overleg met de bevoegde ministers stond eigenlijk gepland voor vrijdag, maar het kernkabinet besliste dus om eerder samen te komen.

Gemiddeld 5.300 besmettingen per dag

Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in ons land is namelijk opnieuw fors aan het stijgen, zo blijkt uit de laatste cijfers van Sciensano. Tussen 17 en 22 oktober, de laatste periode waarvoor cijfers beschikbaar zijn, werden dagelijks gemiddeld 5.300 nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Dat is een toename met maar liefst 75 procent vergeleken bij de vorige periode.

Ook wanneer we kijken naar het aantal ziekenhuisopnames is een forse stijging te merken. Het gaat daarbij nu om gemiddeld 115 nieuwe opnames per dag. Dat is goed voor een stijging met 56 procent vergeleken bij een week eerder. In totaal liggen er nu 1.275 coronapatiënten in het ziekenhuis, waarvan 264 op de afdelingen intensieve zorgen. Tussen 17 en 22 oktober overleden er elke dag gemiddeld 13 mensen aan de gevolgen van een coronabesmetting.

Wat ligt op tafel?

Straks zal het Overlegcomité dus beslissen over nieuwe maatregelen om deze stijgingen terug te draaien. Daarbij liggen verschillende maatregelen op tafel, die vooral een terugkeer zullen zijn naar de situatie voor de meest recente versoepelingen in september en oktober.

Een maatregel die zo goed als zeker terugkeert, is het dragen van een mondmasker in winkels. Op dit moment zijn mondmaskers enkel verplicht op het openbaar vervoer en in de stations. Maar dit zou dus opnieuw uitgebreid worden naar winkels en publieke ruimtes van de overheid, maar ook voor erediensten.

Daarnaast ligt ook een uitbreiding van het Covid Safe Ticket op tafel. Dat ticket wordt nu gebruikt voor grote evenementen, maar zou dus na het Overlegcomité mogelijk ook gebruikt kunnen worden voor kleinere evenementen. Tot slot zou ook telewerken opnieuw meer aangemoedigd worden om het verkeer in ons land te laten afnemen.

Er liggen dus geen nieuwe sluitingen van niet-essentiële beroepen of horecazaken op tafel. Ook op het vlak van reizen of onderwijs lijken er geen nieuwe maatregelen te komen.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…