Parfum en deodorant zijn even schadelijk voor milieu als autoverkeer

Zepen, deodorants en parfums dragen evenveel verantwoordelijkheid voor de luchtverontreiniging als de emissies van het autoverkeer. Dat staat in een studie van wetenschappers aan de University of Colorado en het Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration (Noaa).

Producten zoals zeep en deodorant bevatten chemische bestanddelen die in de vorm van vluchtige organische stoffen een even grote bron van vervuiling vormen als een automotor. Door een combinatie van verschillende stoffen uit de producten en stoffen uit de atmosfeer wordt er ozon gevormd.

Dit vormt een gevaar voor de gezondheid, want ozon is één van de bouwstenen van smog. Dat kan dan onder andere astma, hartaandoeningen, beroertes en longkanker veroorzaken. “Smog wordt in het algemeen in verband gebracht met het autoverkeer, maar sinds de jaren zeventig van de voorbije eeuw worden de constructeurs door de overheden verplicht te investeren in technologieën die de emissies van de auto’s moesten verminderen,” benadrukt onderzoekersleider Brian McDonald, professor milieukunde aan de University of Colorado.

Deodorant

Bij de speurtocht naar de oorzaak van die tegenstelling, botsten de onderzoekers op de chemische bestanddelen van deodorants, parfums en zepen. “Uiteraard gebruikt de bevolking veel meer brandstof dan parfum en verf,” verduidelijkt professor McDonald.

Al die stoffen komen allemaal op een andere manier in de lucht terecht. “Brandstof zit opgesloten in een luchtdichte tank en wordt gebruikt voor energie, waarbij uiteindelijk vooral koolstofdioxide overblijft. Deze stof draagt wel bij tot de klimaatverandering, maar de emissies hebben geen impact op de smog. Dat geldt echter wel voor de vluchtige organische stoffen uit onder meer parfums en deodorants.”

Natuurproducten

Volgens de studie zou uiteindelijk ongeveer 40 procent van de chemicaliën in deze consumptieproducten in de atmosfeer terechtkomen. Om het probleem te verhelpen zouden consumenten kunnen overschakelen op zogenaamde natuurlijke producten, maar ook dat biedt volgens de onderzoekers geen definitieve oplossing.

“Onder andere terpenen, die vele reinigingsproducten een geur van citrus of den meegeven, zijn daarvan een voorbeeld,” aldus de Amerikaanse wetenschappers. “Deze terpenen kunnen synthetisch worden gecreëerd of kunnen natuurlijk uit sinaasappelen worden gewonnen. In beide gevallen echter toont het product zich in de atmosfeer bijzonder reactief.”

Meer
Lees meer...