‘Peaky Blinders’-gevangenis open voor het grote publiek

Peaky Blinders
BBC

Peaky Blinders is één van de populairste Britse series van de afgelopen jaren. En die is bovendien geïnspireerd door een echte bende criminelen. Fans van de reeks kunnen vanaf januari deelnemen aan een rondleiding in de gevangenis waar die écht gezeten hebben.

Dat de criminelen uit Peaky Blinders echt bestaan hebben, dat is iets dat échte fans uiteraard al weten. “Echt bestaan” is natuurlijk veel gezegd. De mannen waarop de serie gebaseerd is, hebben namelijk echt bestaan, al hadden ze wel niet dezelfde namen.

De échte Peaky Blinders

De bende criminelen heeft echt bestaan en was ook effectief in Birmingham actief. Of ze ook scheermesjes in hun petten naaiden, daar is wat twijfel over. Want die dingen waren een luxeproduct in die tijd en dus ook heel duur. De kans dat zo’n bende ze kon veroorloven, was dus best klein.

In elk geval – scheermesjes of niet – de mannen zijn er echt geweest. En ze hebben ook net als in de reeks tijd achter de tralies doorgebracht. Het gebouw waarin dat gebeurde, staat in Birmingham. Het is een Victoriaans gebouw, dat tot 2017 gebruikt werd. Het was namelijk het commissariaat van de lokale politie.

Peaky Blinders Echte Mensen
West Midlands Police Museum

Rondleiding

Sinds twee jaar heeft de politie van Birmingham het gebouw dus niet meer nodig en ze heeft beslist er een museum van te maken. Het is namelijk niet alleen de gevangenis waar de echte Peaky Blinders gezeten hebben, maar ook waar het eerste mug shot ooit genomen zou zijn.

Da’s waarschijnlijk niet waarom Peaky Blinders-fans naar Birmingham zullen trekken, dus daar gaan we dan ook niet veel dieper op in. Vanaf 3 januari volgend jaar kan iedereen er een rondleiding van anderhalf uur volgen.

Cellen van de Peaky Blinders

Zo krijgen fans de gangen te zien, waardoor de gevangenen van hun cellen naar de rechtszaal geleid werden. Die zijn een duistere plek, waar gevangenen door moesten in afwachting van hun straf, die misschien wel levenslang of een doodstraf zou kunnen worden.

Daarnaast kunnen fans ook snuisteren in de verschillende cellen in het gebouw. Ja, ook die waar Henry Fowler, Ernest Bayles, Stephen McHickie en Thomas Gilbert (de échte Peaky Blinders) heel wat tijd doorbrachten. De criminelen zaten daar niet zo lang, want ze werden alleen veroordeeld voor kleine misdaden, zoals fietsdiefstallen en kleine inbraken.

Peaky Blinders is één van de vijftig beste series op Netflix. De rest van de lijst al ‘ns bekeken? Dat kan hier.

Gesponsorde artikelen