PewDiePie opnieuw onder vuur door ongepaste reactie op dove TikTokker

De Zweedse YouTuber Felix Kjellberg, beter bekend onder de naam PewDiePie, ligt opnieuw onder vuur. Deze keer gaat het om een video waarin hij reageert op “cringey” TikToks. In een van die video’s was een dove vrouw te zien die gebarentaal gebruikte. PewDiePie reageerde hierop dat het “te cringey” was, maar daardoor krijgt hij nu opnieuw tonnen kritiek over zich heen.

PewDiePie ligt opnieuw onder vuur. In zijn meest recente video ‘My Dog Cringes at TikToks..’ reageerde hij op een video van een dove vrouw. De beelden gingen al snel de wereld rond waarbij veel mensen van mening waren dat zijn reactie totaal ongepast was.

Cringe

In zijn meest recente video, ‘My Dog Cringes at TikToks..’, kijkt PewDiePie samen met zijn hond naar “cringey” TikToks. Een van die video’s was er eentje van de dove TikTokker Scarlet May (@scarlet_may.1). Op haar account probeert zij mensen te informeren over haar leven als doof persoon waarbij ze altijd spreekt en gebarentaal gebruikt op hetzelfde moment.

In het fragment waarop PewDiePie reageert heeft Scarlet lange nagels en die vindt PewDiePie heel “cringey“. Hij imiteert wat Scarlet zei ook met zijn hond waarbij hij met de poten van het dier beweegt en met een hoog stemmetje praat. Daarbij lijkt het alsof hij de spot drijft met de gebarentaal van Scarlet. Het fragment werd al snel gedeeld op sociale media waarbij PewDiePie de volle lading kreeg.

Reactie Scarlet

Scarlet reageerde zelf al op de heisa via TikTok. Ze vertelt daarbij dat ze de reactie “heel vreemd en overbodig” vond. Maar dat ze dit soort reacties ondertussen al gewend is geworden. Scarlet gaat verder en legt uit dat het lang een issue is geweest binnen de dovengemeenschap om lange nagels te hebben en dat ze dat probeert te normaliseren. “Maar dan geeft een grote YouTuber commentaar en zet dat ons miljoenen stappen terug en dat is zo frustrerend”, klinkt het.

“Misschien had hij niet door dat ik gebarentaal gebruikte, of was hij geen fan van m’n lange nagels. Dat is oké, veel mensen zijn geen fan van mijn nagels. Da’s oké, ik heb ze niet voor jou. Als dat het geval was, had hij gewoon moeten zeggen: ‘Oh, ik hou niet van die nagels’ en gewoon verder gegaan met de video. Maar nee, hij lachte me uit en trok mijn gebarentaal in het belachelijke, wat duidelijk maakt dat hij wist dat ik gebarentaal gebruikte.”

Toen Scarlet reageerde, had PewDiePie zijn video al aangepast. Daarbij haalde hij het geluid van het fragment weg waardoor je niet hoorde wat hij zei. Dat maakte het volgens Scarlet alleen maar erger. “Hij kon gewoon zeggen: ‘Sorry, ik had niet door dat je gebarentaal gebruikte, ik was gewoon geen fan van de nagels’. Dat had oké geweest. Maar nee, hij probeerde het te verstoppen en te doen alsof het niet gebeurd was. Als je een fout maak, geef die dan toe. Tot overmaat van ramp gebruikte hij mijn video – de video die hij niet langer dan twee seconden kon bekijken omdat het zo cringey was – als thumbnail. Ik wilde hem het voordeel van de twijfel geven en geloven dat hij het echt niet doorhad, maar hij wist duidelijk wel dat ik doof was.”

Bekijk de video van Scarlet hier:

@scarlet_may.1 Replying to @anethepeach we all make mistakes hopefully he learns from this 😊🤟🏽 #fyp #foryou ♬ original sound – Scarlet May 🦋

Reactie PewDiePie

Ondertussen gaf ook PewDiePie zelf een statement. Hij haalde het fragment volledig uit de video en schreef zijn kant van de feiten in de comments. “Hey, ik wil even enkele dingen verduidelijken”, klonk het. “Ik heb het fragment met het meisje met de lange nagels verwijderd uit de video. Ik had er geen idee van dat ze doof was, maar het was dom van mij om dat niet te beseffen.”

PewDiePie benadrukt wel dat hij niet lachte met het feit dat ze gebarentaal gebruikte. “Wanneer ik opnieuw naar het fragment kijk, zie ik nog steeds dat ik enkel lachte met haar lange nagels. De stem die ik gebruikte als stem van mijn hond gebruik ik al jaren voor haar. En hoe ik met de poten van mijn hond bewoog, was een running joke doorheen de video, waarmee ik lachte met de dansjes op TikTok. Maar hoe dan ook: het was oprecht een fout en het spijt me.”

Bekijk hier de aangepaste video van PewDiePie:

Meer
Lees meer...