Pfizer-BioNTech-vaccin voorkomt zo goed als alle verspreiding van coronavirus

Het coronavaccin van Pfizer en BioNTech blokkeert 94 procent van de asymptomatische infecties. Dat blijkt uit onderzoek in Israël, waar bijna de helft van de bevolking volledig gevaccineerd is.

Dat het coronavaccin van de Amerikaanse farmareus Pfizer en het Duitse BioNTech efficiënt is in het voorkomen dat iemand ziek wordt van het coronavirus is al langer geweten. Dat bleek namelijk uit de klinische testen van het middel. Of het vaccin ook kon voorkomen dat iemand die ingeënt is nog iemand anders kan besmetten, was tot nu toe minder duidelijk.

Blokkeert 94% van de asymptomatische infecties

Om op die vraag een antwoord te krijgen, wordt gekeken naar Israël. Het land leidt de dans als het aankomt op vaccinaties per inwoner en koos daarbij voluit voor het Pfizer/BioNTech-vaccin. Israël stemde er ook mee in om gegevens uit de echte wereld te verzamelen en te delen over hoe goed het vaccin werkt. Zo kunnen zij zelf dienen als casestudy voor de rest van de wereld.

Nu bijna de helft van de bevolking van Israël twee dosissen van het coronavaccin heeft gehad, kunnen de eerste conclusies getrokken worden. Daaruit blijkt dat het Pfizer/BioNTech-vaccin 94 procent van de asymptomatische infecties blokkeert. Dat wil zeggen dat mensen die ingeënt zijn het coronavirus zo goed als niet meer kunnen verspreiden. Daarmee worden eerdere voorzichtige conclusies uit Israël bevestigd. De resultaten zijn twee weken na de tweede dosis van het vaccin opgemeten.

Pfizer

Pfizer zelf reageerde alvast enthousiast op de bevindingen. “Deze resultaten zijn bijzonder zinvol omdat we proberen de verspreiding van het virus over de hele wereld te verstoren”, zei Luis Jodar, senior vice president en chief medical officer van Pfizers vaccinafdeling, in een verklaring aan Bloomberg.

Meer
Lees meer...