Presentatoren Eurovisiesongfestival blikken in documentaire terug op coke-incident Måneskin

Hun overwinning op het Eurovisiesongfestival dateert al van de eerste helft van 2021, maar Måneskin blijft nog steeds razend populair. Tijd dus om terug te blikken op de avond die de Italiaanse rockers wereldberoemd maakte en dat doet de NOS met de documentaire De Grote Finale van het Songfestival. In die docu komt uiteraard ook het beruchte coke-incident van zanger Damiano David aan bod.

We nemen je even mee terug naar zaterdag 22 mei 2021. De Italiaanse rockgroep Måneskin had zojuist het Eurovisiesongfestival gewonnen met Zitti e Buoni, maar de feestnacht was nog niet voorbij of daar was al het eerste schandaal. Enkele kijkers dachten gezien te hebben dat zanger Damiano David (22) tijdens de puntentelling in de green room een lijn cocaïne snoof en deelden beelden daarvan op sociale media.

Tafel onderzoeken

Op die televisiebeelden zie je inderdaad hoe Damiano voorovergebogen zit boven de tafel en ineens verrast opkijkt als de camera op hem gerucht staat. Wie een beetje grondiger kijkt, ziet al snel dat de zanger met zijn hoofd veel te ver van tafel zit en dat er van de roddel dus niets klopt. Toch moest Damiano zich op de persconferentie achteraf verantwoorden en liet hij uiteindelijk zelfs een drugstest afnemen. Die was negatief en daarmee was de kous dan ook af.

Achter de schermen blijkt er echter nog veel meer aandacht voor het incident geweest te zijn dan op het eerste gezicht leek. In de NOS-documentaire De Grote Finale van het Songfestival vertelt Richard van Vught, hoofd beveiliging, hoe de tafel van Måneskin na de show grondig onderzocht werd. “Dat tafeltje werd opeens zeg maar mijn ‘key focus‘. Ik moest en zou het hebben, daar mocht geen schoonmaker langs. Niemand mocht die tafel gaan opruimen. Die tafel moest veiliggesteld worden”, legt hij uit.

“Niet over coke of Italië beginnen”

Ook de vier presentatoren Chantal Janzen, Jan Smit, Edsilia Rombley en Nikkie de Jager werden na afloop van de finale gebrieft over het incident. “We gingen naar boven en ze zeiden: ‘jullie zitten zo bij Op1 allemaal, maar ga niet beginnen over de coke of over Italië’. En ik dacht: ‘wat?!'”, vertelt Janzen. Nikkie de Jager laat verder nog weten dat ze sowieso van bij het begin weinig geloofde van het verhaal. “Ik zei: ‘nou je kan veel in deze ruimte doen, maar coke snuiven is daar niet één van'”.

Meer
Lees meer...