PS gaat rustig door met Ecolo in Wallonië: droom van klaproosregering laten ze voorlopig niet los

De PS blijft volop verder werken aan het idee van Ecolo om een minderheidskabinet, met ministers uit het middenveld, te proberen op te zetten: de klaproosregering. Maar die poging lijkt vooral op tijd rekken: realistisch gezien heeft de PS echt de MR nodig om een regering te vormen.

Wie tegenwoordig de leukste onderhandelingen zoekt, moet niet federaal of Vlaams gaan kijken, want daar valt geen zak te beleven. Meer nog: de plek waar informateurs Johan Vande Lanotte (sp.a) en Didier Reynders (MR) precies vergaderen, en ook waar Bart De Wever (N-VA) zijn gesprekspartners ontvangt, is nog steeds niet bekend. Laat staan dat er quotes te rapen vallen.

Niet zo in Wallonië. In Namen, bij het Waalse parlement, houden informateurs Elio Di Rupo (PS) en Paul Magnette (PS) kantoor, en is er elke dag wel iets te beleven. Het is de plek waar Raoul Hedebouw (PVDA) voor de camera’s stond te schelden op Magnette, waar Maxime Prévot (cdH) liet weten dat zijn partij niet meedoet in coalities, en waar Willy Borsus (MR), de uittredend minister-president, op zijn beurt ook Di Rupo én Ecolo heeft uitgenodigd om te komen praten, om toch maar mee aan tafel te mogen.

Prachtig toneelstukje in Namen

Maar het politieke toneeltje van het moment is de klaproosregering: een minderheidscoalitie van PS en Ecolo. Die komt drie zetels te kort in het Waalse parlement, maar de twee linkse partijen gaan er hardnekkig mee door. Dat de MR mathematisch nodig is, negeren ze voorlopig staalhard. Zeker voor Ecolo is dat logisch: het is nooit leuk om niet nodig te zijn in een coalitie. En met paars-groen zit Ecolo erbij voor spek en bonen.

De groenen stellen zowaar eisen bij de vorming van zo’n klaproosregering, waarvan het compleet onduidelijk is wie de minderheid aan een meerderheid zou helpen. Want Jean-Marc Nollet, de co-voorzitter van Ecolo, wil absoluut dat er niet enkel politici plaatsnemen in zijn virtuele regering: “Zonder het middenveld, dat moet erkend worden in dit proces, en zonder dat die sterke assen krijgt in de structuren, zal het zonder ons zijn. Dat is te nemen of te laten.”

Het idee van “het middenveld”, wordt hier en daar weggelachen. Maar Di Rupo verscheen op zijn beurt voor de camera’s: “Ik doe geen uitspraak op de commentaren van Ecolo. De spelers uit het middenveld consulteren is geen enkel probleem. Maar eerst en vooral wil ik mijn eigen partij informeren.”

Tijd winnen, net als de N-VA

Daarmee wint de PS weer een beetje tijd. Net als de N-VA hebben ze weinig belang bij al te snel gaan. En de PS wil vermijden dat het de fout van 2014 herhaalt: door op regionaal niveau te snel te schakelen, federaal combinaties onmogelijk maken. Heel het spelletje met de klaproosregering kadert daar perfect in.

Bart De Wever
Bart De Wever (N-VA) – epa

Bij de MR krijgen ze het ondertussen wel op hun heupen. Zij zitten niet aan tafel om teksten te schrijven, zij mogen niet meedoen met de klaproos. Terwijl ze straks wel nodig zijn om een meerderheid te leveren. De analogie met Vlaanderen, waar N-VA en Vlaams Belang ook aan teksten bezig zijn, maar geen meerderheid hebben samen, is ondertussen wel zeer groot.

Meer
Lees meer...