PSG wil sterspeler Neymar van de hand doen … en dat gebeurt best voor 1 juli

PSG heeft volgens verschillende bronnen aan Neymar laten weten dat hij mag uitkijken naar een nieuwe club. Door zijn hoge transferwaarde en zijn gigantische looneisen is een transfer echter allesbehalve vanzelfsprekend. Toch is er haast bij, want op 1 juli 2022 wordt zijn lucratieve contract namelijk automatisch met één extra jaar verlengd, tot 2027.

222 miljoen euro legde Paris Saint-Germain op 3 augustus 2017 op tafel bij FC Barcelona om sterspeler Neymar los te weken. Het is tot op vandaag nog altijd het hoogste transferbedrag ooit betaald. Naast die gigantische transfersom tekende Neymar in Parijs een monsterdeal die hem jaarlijks bruto tussen de 43,4 en 50,6 miljoen euro oplevert.

Alles bij elkaar betaalde PSG voor de Braziliaan de voorbije vijf seizoenen dus al bijna een half miljard euro. In ruil daarvoor kregen ze een speler die ieder jaar een deel van het seizoen mist door blessureleed en andere problemen. Bovendien werd het beoogde doel van de rijke Qatarese eigenaars van de Parijse clubs, de Champions League winnen, nog steeds niet behaald.

In rangorde achter Messi en Mbappé

Na vijf seizoenen bij PSG is Neymar ook al lang niet meer de absolute vedette van de club. Lionel Messi en Kylian Mbappé, die recent zijn contract verlengde, worden door de ploeg als veel belangrijkere spelers gezien. Het is dan ook niet verwonderlijk dat voorzitter Nasser Al-Khelaifi volgens heel wat media, zoals RMCEl País en Mundo Deportivo, aan de Braziliaan heeft laten weten dat hij mag uitkijken naar een nieuwe club.

Dat nieuws komt er trouwens kort nadat de Qatarees in Le Parisien zei enkel spelers bij PSG te willen die van de ploeg houden en ervoor willen vechten. Die woorden waren volgens velen voor Neymar bedoeld.

FC Barcelona?

Die zoektocht naar een nieuwe club is echter niet zo evident. Hoewel geld voor PSG niet echt een probleem is, lijkt de club toch niet van plan om Neymar goedkoop van de hand te doen. Zelf zou de Braziliaan trouwens de voorkeur geven aan een terugkeer naar FC Barcelona.

Door de financiële situatie van de Spaanse club lijkt dat echter zo goed als uitgesloten, tenzij het zou gaan om een uitleenbeurt. Maar zelfs in dat geval zal PSG serieus wat water bij de wijn moeten doen en een deel van het gigantische loon van Neymar blijven betalen.

Premier League?

Iedere voetbalkenner weet dat als er één voetbalcompetitie is waar geld geen probleem is dat het de Premier League is. De eerste ploeg die daarbij opduikt, is Chelsea. Kersvers eigenaar Todd Boehly lijkt vastberaden om de kern van zijn ploeg voor komend seizoen serieus te versterken en denkt daarbij onder andere aan Neymar.

Ook Newcastle, dat recent opgekocht is door steenrijke Saoedische investeerders wordt genoemd, net als Manchester United. Volgens insiders heeft de blessuregevoelige Neymar zelf echter niet zoveel zin in een overstap naar de Premier League.

Contractverlenging op 1 juli

Paris Saint-Germain heeft dus nog heel wat huiswerk voor het van de dure, nukkige en stilaan overbodige Neymar verlost is. Toch is er haast bij een eventueel vertrek. Toen de Braziliaan begin 2021 een nieuw contract tekende, was dat officieel – voor boekhoudkundige redenen – namelijk voor drie seizoenen.

Die nieuwe deal omvat echter een clausule waarmee dat het contract nog twee jaar langer kan duren. Zo kwam er op 1 juli 2021 een extra jaar bij en wordt er op 1 juli 2022 opnieuw een jaar aan toegevoegd. In dat geval ligt Neymar onder contract tot 2027. Tegen dan zal de Braziliaan 35 jaar zijn.

(jv)

Meer
Lees meer...