Pure nostalgie: deze 18 films uit de magische jaren 90 roepen zoveel herinneringen op

The nineties waren niet alleen de zaligste jaren in de geschiedenis op gebied van muziek, maar ook op gebied van films. Kinepolis selecteerde vier topfilms die het tegen elkaar opnamen om op 26 maart terug op het grote scherm terug te keren. Pulp Fiction heeft het gehaald van Dances With Wolves, Forrest Gump, Armageddon en The Matrix. Speciaal voor de gelegenheid halen wij nog 18 andere films boven waar je sowieso geweldige herinneringen aan over hebt gehouden! 

De winnaar van de dag: Pulp Fiction (1994)

Op 26 maart zal de film in de Kinepolis-zalen van Antwerpen, Gent en Hasselt te zien zijn. Yes yes yes! 

GIphy

De legendarische film van Quentin Tarantino toont niet alleen de epic dansskills van John Travolta. 

Giphy

Maar ook de beroemde quotes van Samuel L. Jackson. “Say ‘what’ again. I dare yo. I double dare you motherfucker.”

Deze films hebben het nét niet gehaald

Dances With Wolves (1990)

Giphy

Deze blockbuster van 1990, geregisseerd door Kevin Costner, wist zeven Oscars in de wacht te slepen. De film gaat over zijn opmerkelijke vriendschap met een wolf en indianen die erg nieuwsgierig zijn naar de blanke man.

The Matrix (1999)

Giphy

Als je deze film nog niet gezien hebt, weet je niet wat goede films zijn. De broertjes Wachowski schoten echt meteen in de roos met deze eerste film in de trilogie van The Matrix. You want the blue pill or the red pill?

Forrest Gump (1994)

Giphy

De film haalde dertien Oscarnominaties binnen en won er zes, om maar te zeggen hoe geniaal Forrest Gump wel is. Het buitengewone verhaal komt eigenlijk uit een boek van Winston Groom. 

Giphy
Tom Hanks had echt wel een serieuze conditie. We vroegen ons toch allemaal af hoe hij het overleefde om zo veel te lopen? En hoe vaak ze bepaalde scènes opnieuw hebben moeten doen. 

Armageddon (1998)

Giphy

Bruce Willis, Ben Affleck en Liv Tyler in één film, should we say more? Deze sci-fi rampenfilm zetten 

18 andere films uit de jaren 90 die ongetwijfeld ook herinneringen oproepen

1. Pretty Woman (1990)

Giphy

“Pretty woman, walking down the street. Pretty woman, the kind I like to meet. Pretty woman.” Wist je dat Julia Roberts amper 22 was toen ze de hoofdrol in deze feel good-film opnam?

2. Home Alone (1990)

Giphy
De film die elke kerstperiode wel eens op je tv verschijnt. De negenjarige Kevin blijft alleen thuis en beschermt ’t met heel z’n leven.

3. Thelma and Louise (1991)

Giphy
Twee chicks on the road die al selfies namen before it was cool. De feministische film speelt zich grotendeels af in de prachtige Ford Thunderbird. Kwijl kwijl kwijl! 

4. Reservoir Dogs (1992)

Giphy

Het regiedebuut van Quentin Tarantino en direct BAM erop. De fantastische personages, hilarische dialogen en massa’s spectaculaire actiescènes. Komaan, Tarantino is een god. 

5. Mrs. Doubtfire (1993)

Giphy

Oh Robin Williams, a.k.a. mrs. Doubtfire, jij hebt onze harten veroverd met deze film. De inspirerende quotes zijn nog steeds ongelooflijk hartverwarmend: “Ever wish you could freeze frame a moment in your day, and look at it and say “this is not my life”?”

6. Jurassic Park (1993)

Giphy

Dino’s, dino’s en nog eens dino’s. Niet alleen in de film, maar ook daarbuiten waren de uitgestorven dinosauriërs plots razend populair. Iedereen had wel een favoriet: van de T-Rex tot de Velociraptor, en van de coole Triceratops tot de Brontosaurus met de lange nek.

7. The Shawshank Redemption (1994)

Giphy
Een film van in de tijd dat Morgan Freeman nog geen (of toch niet zo veel) grijs haar had, maar zijn stem onze harten toen al liet overlopen van adoratie. 
Giphy
Steengoede film die echt IEDEREEN moet gezien hebben. 

8. The Lion King (1994)

Grantland
Aaaaaaaaaaaah babenjaaaaaaa, bababiedjiebabaaaaa! (Of hoe het ook moge zijn) Een film die iedereen nog steeds weet te ontroeren en aan het lachen te brengen. 
Rebloggy
En oh ja. Iedereen deelt dezelfde haat tegenover Scar. Let’s be honest.

9. Clueless (1995)

Giphy
Jaloers op Cher Horowitz, herkennen we het niet allemaal girls? Deze chick flick uit de jaren 90 hebben we niet één, niet twee, maar echt duizend keer herbekeken. En dan nog liefst op videocassette.  

10. The Usual Suspects (1995)

Giphy
Ja hoor, nu kennen we Kevin Spacey van zijn geniale rol in de Netflix-serie House of Cards, maar ook in 1995 zette hij al een geweldige performance neer. Hoe hard waren we wel niet verschoten toen alles wat we in het begin dachten echt volledig fout bleek te zijn? Deze film is één grote mindfuck and we love it.

11. Billy Madison (1995)

Giphy

Deze geniale romantische komedie over de 27-jarige zoon van de rijke Bryan Madison kan iedereen bekoren. Hij moet zich bewijzen tegenover zijn vader en probeert ondertussen het hart van zijn lerares voor zich te winnen. Hilarische film met grappige scènes! 

12. Titanic (1997)

Giphy
“My heart will go on!” Meezingen met deze klassieker, traantje laten als Jack zijn Rose moet achterlaten en je mama die een kussen voor je ogen hield bij de hete scène. We all remember. 

13. Good Will Hunting (1997)

Giphy

Good Will Hunting is echt zo’n film waarbij je meerdere keren denkt (of luidop roept): “maar alé doe dat nu toch niet!” Het is een fantastisch verhaal dat je nooit meer loslaat én de film was genomineerd voor 9 oscars. Need we say more? Oké dan: ’t is met Robin Williams.

14. The Truman Show

Giphy

“Somebody help me, I’m being spontaneous!” In deze hilarische (en ook een beetje zielige) film toont Jim Carrey echt wat hij waard is. Wie deze film nog niet minstens drie keer herbekeken heeft, weet niet wat hij mist.

15. Saving Private Ryan (1998)

Deze oorlogsfilm werd geregisseerd door Steven Spielberg met Tom Hanks in de hoofdrol. Dat is op zich al de perfecte cocktail voor een kaskraker. Geef toe, bij deze film heb je so-wie-so een traantje weggepinkt. 

16. 10 Things I Hate About You (1999)

Giphy
Deze weenfilm is op sommige momenten ZO herkenbaar dat het gewoon bangelijk wordt. Daarbij dan nog eens de fantastische Heath Ledger die ons hart echt volledig inpalmt.

17. Fight Club (1999)

Giphy

“The first rule of Fight Club is: You do not talk about Fight Club. The second rule of Fight Club is: You do not talk about Fight Club.” Herinner je je nog het zalige gevoel toen je voor het eerst deze film zag? De mindfuck die je op het einde had, geweldig toch?! 

18. The Green Mile (1999)

Giphy

Het leven is niet eerlijk, en dat van John Coffey al zeker niet. Ook al is hij een beer van een vent, zijn karakter is eerder dat van een mak lammetje. Niet echt ideaal, als je onschuldig in de cel zit. Haal je zakdoek maar al boven.

Meer
Lees meer...