Queen Elizabeth ontneemt koninklijke en militaire titels prins Andrew

Koningin Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk heeft prins Andrew ontdaan van al zijn militaire en koninklijke titels, vanwege een rechtszaak omtrent seksueel geweld. De prins bereidt zich voor om zichzelf te gaan verdedigen voor de rechtbank, maar zal dit nu dus moeten doen als burger en niet als royal.

Prins Andrew, de tweede zoon van de Britse koningin Elizabeth, moest vandaag, op donderdag 13 januari 2022, al zijn koninklijke en militaire titels inleveren bij de Queen. Eén dag nadat een rechter in de federale rechtbank van Manhattan besloot om de aanklacht van mevrouw Giuffre omtrent seksuele aanranding tegen de royal niet te verwerpen.

Aanklacht

Virginia Roberts Giuffre (38) heeft in New York een rechtszaak aangespannen tegen prins Andrew wegens seksueel misbruik. Zij beweert dat zij op 17-jarige leeftijd in Londen, Manhattan en het Caribisch gebied seksueel is misbruikt door de prins. Giuffre beweert ook dat zij in 2001 door pedofiel Jeffrey Epstein, alsook de nu veroordeelde Ghislaine Maxwell werd gedwongen om “walgelijke” seks te hebben met prins Andrew en werd “uitgeleend voor seksuele doeleinden”.

Andrews advocaten houden vol dat hij “de valse beschuldigingen van Giuffre tegen hem regelrecht ontkent”. Hij is ook nog nooit strafrechtelijk aangeklaagd, maar de huidige aankomende rechtszaak zal nu wel, iets later dit jaar, voor de federale rechtbank van Manhattan verschijnen.

Een bron dicht bij de prins vertelde The New York Post dat hij “niet verrast was door de uitspraak” van woensdag, gezien de manier waarop de rechter hun argumenten met “robuustheid” had begroet tijdens een eerdere hoorzitting. De bron benadrukte ook dat “het geen uitspraak was over de gegrondheid van mevrouw Giuffre’s beschuldigingen. Dit is een marathon, geen sprint, en de hertog zal zich blijven verdedigen tegen deze beweringen.”

Weg met titels

Maar in het licht van deze beschuldigingen zou prins Andrew toch niet langer de titel “Zijne Koninklijke Hoogheid” mogen gebruiken in enige officiële hoedanigheid en zijn andere rollen zouden worden verdeeld onder de andere leden van de Britse koninklijke familie. Hij wordt echter nog steeds vermeld op de officiële website van de koninklijke familie als negende in lijn voor de troon.

“Met de goedkeuring en instemming van de koningin zijn de militaire banden en koninklijke patronaten van de hertog van York teruggegeven aan de koningin”, liet Buckingham Palace weten. “De hertog van York zal ook geen publieke taken meer op zich nemen en verdedigt zijn rechtszaak als een privé-burger.”

Queen Elizabeth had haar middelste zoon al uitgesloten van het uitvoeren van koninklijke taken te midden van de ernstige tegenreactie aangewakkerd door zijn rampzalige BBC interview in 2019, waarin hij zijn vriendschap met Jeffrey Epstein en zijn handlangster Ghislaine Maxwell rechtvaardigde. De prins, een voormalige helikopterpiloot van de Royal Navy die in 1982 in de Falklandoorlog vloog, behield aanvankelijk wel zijn militaire titels.

Open brief

Maar deze week ondertekenden meer dan 150 veteranen een open brief, waarin zij opriepen tot het intrekken van prins Andrews titels en zeiden dat hij door zijn acties de gewapende diensten die hij vertegenwoordigde zwart heeft gemaakt. “Wij begrijpen dat hij uw zoon is, maar … laat het alstublieft niet langer duren”, drong de brief aan bij de koningin, die aan het hoofd staat van de Britse strijdkrachten.

“Wij allen hebben ons land gediend en zijn daar trots op, maar om die reden zijn we bijzonder overstuur en boos dat prins Andrew nog steeds lid is van de strijdkrachten en de militaire titels blijft aanvoeren”, schreven de veteranen. “Officieren van de Britse strijdkrachten moeten voldoen aan de allerhoogste normen van oprechtheid, eerlijkheid en eerbaar gedrag. Dit zijn normen waaraan prins Andrew bij lange na niet heeft voldaan. Daarom vragen wij u onmiddellijk stappen te ondernemen om prins Andrew al zijn militaire rangen en titels te ontnemen en hem, indien nodig, oneervol te ontslaan”, klonk het nog in de brief.

En de Britse koningin besloot nu om dit ook effectief te doen.

Meer
Lees meer...