Left Right
scrollTop top

Prins Charles en Buckingham Palace ontkennen racistische uitspraken over prins Archie in nieuw boek


Royals
© Bron: Rota/Camera Press/Dppa/Sipa USA/via Isopix

Het nieuwe boek Brothers And Wives: Inside The Private Lives of William, Kate, Harry and Meghan van Christopher Andersen veroorzaakte recent heel wat ophef, vooral in het Britse koningshuis. Volgens enkele beweringen in dat boek zou prins Charles degene zijn geweest die vragen heeft gesteld over de huidskleur van Harry en Meghans baby, de kleine prins Archie. Dat is een kwestie dat het koppel ook aankaartte tijdens hun openhartig gesprek met Oprah Winfrey eerder dit jaar.

De hertog en hertogin van Sussex waren afgelopen maart uitgenodigd voor een interview met Oprah Winfrey, waar ze voor het eerst naar buiten kwamen met vermeende racistische opmerkingen over hun zoon, prins Archie. Hoewel nooit duidelijk gemaakt werd wie deze opmerkingen maakte, schreven sommigen deze vreemde uitspraken toe aan prins Charles, zo meldde het Britse dagblad The Sun. Markle zou namelijk de persoon in kwestie hebben omschreven als een “senior royal”, een niet met name genoemd lid van de koninklijke familie.

Het vermeende gesprek

Hetzelfde wordt beweerd in het nieuwe boek van Christopher Andersen genaamd Brothers And Wives: Inside The Private Lives of William, Kate, Harry and Meghan, dat morgen op 30 november zal uitkomen. Het boek pikte een gesprek op dat de prins van Wales en zijn vrouw zouden hebben gehad op de ochtend van de officiële aankondiging van de verloving van Harry en Meghan, op 27 november 2017. “Ik vraag me af hoe hun kinderen eruit zullen zien?”, vroeg prins Charles aan zijn vrouw.

Camilla was “enigszins verrast” door de vraag en antwoordde: “Wel, absoluut prachtig, daar ben ik zeker van.” Prins Charles zou toen zijn stem hebben verlaagd en doorgevraagd hebben: “Ik bedoel, wat denk je dat de huidskleur van hun kinderen zal zijn?”

Vervormde woorden auteur

Maar volgens The Sun worden deze beweringen volledig weerlegd door mensen die dicht bij de prins van Wales staan. En ook het Britse paleis heeft al deze beschuldigingen onmiddellijk verworpen. Een woordvoerder van prins Charles zei: “Het is complete fictie, die geen verder commentaar verdient.”

Maar ook de auteur van het boek koos de kant van Prins Charles. Christopher Andersen vertelde The Sun dat de opmerkingen van de zogenaamde “senior royal” over het uiterlijk van zijn kleinkind gewoon een kwestie van nieuwsgierigheid waren, zonder enige bijbedoelingen. Dit vermeende gesprek zou ook blijkbaar in het bijzijn van Archie’s vader, prins Harry, zijn geweest. In de uitzending van maart zei Markle dat er “zorgen en gesprekken waren over hoe donker Archie’s huid zou kunnen zijn toen hij werd geboren … Dat waren gesprekken die de familie had samen mét Harry”, meldt Page Six.

Het boek onthult ook Harry’s frustratie nadat hij zijn beklag had gedaan bij Charles, die, volgens een andere insider, de prins vertelde dat hij “overdreven gevoelig was over de zaak”. Deze onsympathieke mening werd gedeeld door prins William, die naar verluidt de huidskleur opmerking “tactloos” noemde, maar “geen teken van racisme binnen de familie zag”.

Harry versus William

Volgens de auteur van het boek is dit wel niet het enige recente schandaal in het Huis van Windsor. De journalist onderzoekt ook hoe Harry’s familieleden zich zorgen maakten over zijn haast naar het altaar en de vermeende breuk tussen de prins, zijn oudere broer William, en hun respectievelijke echtgenoten, Meghan en Kate.

Hij legt uit hoe het kwartet, dat ooit de bijnaam “De Fab Vier” kreeg vanwege hun gezamenlijke liefdadigheidswerk, nu “nauwelijks nog met elkaar spreekt”. Andersen schrijft dat de ernstige beschuldiging van racisme de belangrijkste oorzaak is van de breuk tussen William en Harry. Maar de auteur beweert ook dat de situatie verergerde door hun grootmoeder, koningin Elizabeth II, die olie op het vuur gooide door Harry het gevoel te geven dat hij werd “uitgewist” door de koninklijke familie.

Volgens het boek zou de koningin in december 2019 een filmploeg hebben gevraagd om een portret van Harry, Meghan en Archie te verwijderen voordat ze haar traditionele kerstboodschap opnam. “De koningin keek over de tafel waar de foto’s stonden die ze zo liefdevol had uitgekozen”, schrijft Andersen, “waarbij ze opmerkt dat er een oogverblindend beeld van William, Kate en hun kinderen staat. Ze waren allemaal goed, op één na.” Volgens de bron van de auteur wees de koningin naar de foto van Harry, Meghan en baby Archie en zei: “Die daar. Ik denk dat we die niet nodig hebben.”

Een woordvoerder van de koningin zei tegen The Post: “We geven geen commentaar op dit soort boeken, omdat dat het risico inhoudt dat het een vorm van geloofwaardigheid krijgt.”


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…