Meghan Markle spreekt bij Oprah over zelfmoordgedachten en racisme tegenover zoon Archie

Gisteren, op zondag 7 maart, werd het interview van prins Harry en Meghan Markle met Oprah Winfrey uitgezonden in de Verenigde Staten. In de aankondiging van het interview werd al benadrukt dat “geen enkel onderwerp off limits zou zijn”. En dat bleek ook echt het geval te zijn. Zo sprak Meghan Markle tegen Oprah over haar zelfmoordgedachten en over hoe het koningshuis dacht over haar zoontje Archie.

Meghan Markle en prins Harry zaten urenlang samen met Oprah voor een gesprek over hun beslissing om afstand te nemen van het Britse koningshuis. De twee spraken al eerder over die beslissing, maar in het gesprek met Oprah werd geen enkel onderwerp geweerd.

“Ik wilde niet meer leven”

Zo spreekt Meghan Markle openlijk over een van de donkerste periodes in haar leven. Op dat moment werd de actrice zwartgemaakt in de Britse pers. “Ik schaamde me ervoor om het te zeggen op dat moment en ik schaamde me dat ik het moest toegeven, vooral aan Harry. Omdat ik weet hoeveel verlies hij al heeft geleden in zijn leven. Maar ik wist dat als ik het niet zou zeggen, ik het zou doen. Ik wilde niet meer leven. En dat was een heel duidelijke, echte, beangstigende en constante gedachte. Ik zag geen oplossing. Ik bleef hele avonden wakker met de gedachte dat ik niet begreep hoe het allemaal zo ver kon komen.”

Meghan kreeg ook geen steun van het koningshuis. “Ik ging naar de Institutie en zei dat ik hulp nodig had. Ik vertelde dat ik me nooit eerder zo gevoeld had en dat ik ergens naartoe moest gaan. Ze vertelden me dat dat niet kon, dat het niet goed zou zijn voor het koningshuis.”

“Hoe donker zou de huid van Archie zijn?”

Toen Meghan zwanger was van haar eerste zoontje Archie, kreeg ze te horen dat die niet de beveiliging zou krijgen die de rest van de koninklijke familie kreeg. Een reden werd toen niet gegeven. Al kreeg ze die reden later wel te horen. “Er waren gesprekken over hoe donker de huid van Archie zou zijn.”

Die opmerking slaat Oprah met verstomming. “Wat?”, zo schreeuwt de presentatrice uit. “Ze waren bezorgd dat wanneer hij te bruin zou zijn, dat een probleem zou zijn. Is dat wat je zegt?” Daarop antwoordt Meghan diplomatisch: “Als dat de veronderstelling is die je maakt, dan denk ik dat dat een redelijk veilige is.”

Prinses Diana

In het interview sprak prins Harry ook over zijn moeder, prinses Diana, die in 1997 overleed in een auto-ongeval. “Ik heb meermaals gezegd dat ik bang was dat de geschiedenis zich zou herhalen. En wat ik zag was dat de geschiedenis zich aan het herhalen was. Misschien zelfs, nee zeker, gevaarlijker. Want er komt ook ras bij, er komt sociale media bij. En wanneer ik het heb over de geschiedenis die zich zou herhalen, dan heb ik het over mijn moeder.”

“Ik denk dat ze heel kwaad zou zijn over hoe dit allemaal gelopen is. En heel verdrietig. Maar op het einde van de dag was alles wat ze wilde dat wij (haar kinderen, red.) gelukkig waren.” Toen Harry afstand nam van het koningshuis, werd ook zijn financiële toevoer volledig afgesneden. Op dat moment had hij enkele nog de erfenis van zijn moeder. “Ik denk dat ze het voelde komen en ik heb haar aanwezigheid zeker gevoeld tijdens het hele proces.”

Hij is dankbaar dat hij, in tegenstelling tot z’n moeder, niet alleen stond in dit proces. “Ik ben heel opgelucht en blij dat ik hier kan zitten met mijn vrouw aan mijn zijde, want ik kan me niet inbeelden hoe het moest zijn voor haar om hier alleen door te gaan zoveel jaren geleden. Het is ongelofelijk moeilijk voor ons twee, maar wij hebben tenminste elkaar nog.”

Eén

Bij ons is het interview met prins Harry en Meghan Markle vanavond, op maandag 8 maart, te zien op Eén. Het twee uur durende interview wordt vanaf 21.20 uur uitgezonden.

Wie met vragen zit over zelfdoding, of nood heeft aan een gesprek, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site www.zelfmoord1813.be.

Meer
Lees meer...