Waarom rapper DaBaby gecanceld wordt: Homofobe opmerkingen en moppen over hiv en aids

De rapper DaBaby, die momenteel een hit te pakken heeft met Dua Lipa, ligt zwaar onder vuur. Dit weekend stond de 29-jarige rapper op het podium van een festival Miami. Daar deed hij verschillende homofobe uitspraken en stelde hij hiv en aids gelijk aan ziektes voor homoseksuelen. Dit schoot bij velen, waaronder ook Dua Lipa, in het verkeerde keelgat.

Je hebt de hashtag #DaBabyIsOverParty vandaag mogelijk wel zien verschijnen op je tijdlijn op Twitter. De rapper wordt namelijk gecanceld nadat hij homofobe opmerkingen maakte en hiv en aids omschreef als ziektes voor homoseksuelen. Dit bracht een enorme golf van kritiek teweeg.

Homofobe opmerkingen

Tijdens zijn optreden vroeg DaBaby aan zijn fans om hun gsm in de lucht te steken. Maar niet iedereen moest dat doen. “Als je geen hiv, aids of eender welke andere dodelijke seksueel overdraagbare aandoening hebt waarvan je binnen de twee of drie weken sterft, stop dan je gsm in de lucht. Mannen, als je geen andere mannen pijpt op de parking, stop dan je gsm in de lucht.”

Deze uitspraken, waarbij de rapper hiv, aids en andere seksueel overdraagbare aandoeningen ziet als ziektes voor homoseksuelen en waaraan je binnen twee of drie weken later overlijdt, konden – logischerwijs – op heel wat kritiek rekenen.

“Verontschuldigingen”

In een poging om zijn verontschuldigingen aan te bieden, maakte DaBaby alles nog een stuk erger. Op Instagram bevestigde hij inderdaad dat hij de woorden (die ook op beeld staan) uitsprak. Maar volgens hem toonden die juist dat hij er is voor zijn homoseksuele fans.

“Alle lichtjes gingen de lucht in, homo en hetero. Wil je weten waarom? Omdat zelfs mijn homoseksuele fans geen f*cking aids krijgen, idioten. Ze hebben geen aids. Mijn homoseksuele fans dragen zorg voor zichzelf. Ze zijn geen vuile homo’s. Begrijp je wat ik bedoel? Zij zijn geen junkies die op straat leven.”

Dua Lipa

DaBaby Dua Lipa
Instagram dualipa

Dua Lipa, die op dit moment met Levitating een megahit te pakken heeft samen met DaBaby, reageerde op Instagram op de woorden van DaBaby. “Ik ben verrast en geschokt door de woorden van DaBaby”, schrijft ze. “Ik herken hem niet als de persoon met wie ik heb samengewerkt.”

“Ik weet dat mijn fans weten waar mijn hart ligt en dat ik 100 procent aan de kant van de LGBTQ+-gemeenschap sta. We moeten samenkomen om het stigma en de onwetendheid rond hiv en aids te bestrijden.” Vervolgens ontvolgde Dua Lipa DaBaby op Instagram.

Dua Lipa is niet de enige die zich uitspreekt tegen DaBaby. Ook het kledingmerk Boohoo, met wie DaBaby een samenwerking heeft, reageerde al op de uitspraken. Het bedrijf liet weten dat de uitspraken van de rapper indruisen tegen de kernwaarden van het merk. Ze overwegen dan ook om de samenwerking stop te zetten.

DaBaby reageert opnieuw

Ondertussen heeft DaBaby opnieuw gereageerd op de heisa. Hij deed dat deze keer via Twitter. “Ik vraag fans om hun gsms in de lucht te steken en jullie beginnen meteen met een protestmars met miljoenen. Ik heb al gezegd dat jullie het fout geïnterpreteerd hebben, maar ik ga er niet over liegen, ik ben onder de indruk. Toon nu dezelfde steun wanneer een racistische agent een zwarte vermoordt.”

In een volgende tweet biedt hij dan toch enigszins z’n verontschuldigingen aan. “Iedereen die ooit getroffen is getroffen door hiv/aids, jullie hebben het recht om boos op me te zijn want wat ik zei was achteloos ook al was het niet mijn bedoeling om iemand te beledigen. Dus mijn excuses daarvoor.”

Maar de LGTBQ+-gemeenschap, die krijgt geen verontschuldigingen. “Ik val jullie helemaal niet aan, doe wat je wil. Jullie zaken zijn jullie zaken.” 

Tory Lanez

Tussen alle kritiek is er ook één man die DaBaby openlijk steunt. De rapper Tory Lanez, die ook aanwezig was op het optreden van DaBaby als special guest, deelt in een tweet zijn steun voor DaBaby. “Sinds wanneer is rap zo politiek correct dat je niet meer kan zeggen wat je wil en een opinie kan hebben. Waarom is rap ooit ontstaan? Zodat we onze mening kunnen delen. Rappers zullen niet altijd gelijk hebben en je moet het niet met ze eens zijn, maar ze hebben het recht om hun mening te delen.”

Door deze steun aan DaBaby krijgt nu ook Tory Lanez de volle lading. Daarbij verwijzen mensen ook naar het incident waarbij hij Megan Thee Stallion in haar voeten schoot.

Meer
Lees meer...