Rauw hondenvoer “kan verspreiding van antibioticaresistente bacteriën in de hand werken”, zeggen onderzoekers

Portugese onderzoekers waarschuwen voor “een internationaal risico voor de volksgezondheid” nadat ze antibioticaresistente bacteriën hebben aangetroffen in verschillende soorten rauw hondenvoer. Dat meldt The Guardian.

Waarom is dit belangrijk?

Antibioticaresistente "superbugs", een van de grootste mondiale bedreigingen voor de volksgezondheid volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), roepen meestal beelden op van ziekenhuisomgevingen. Nieuw onderzoek wijst op een minder voor de hand liggende bron: de hond.

“De trend om honden rauw voedsel te voeren kan de verspreiding van antibioticaresistente bacteriën in de hand werken”, zeggen de onderzoekers in een persbericht over hun studie.

Enterokokken

In het onderzoek naar hondenvoer heeft een team van de Universiteit van Porto (Portugal) 55 monsters van hondenvoer van 25 merken – waaronder 14 rauwe diepvriessoorten – geanalyseerd op zoek naar antibioticaresistente enterokokken.

Die bacteriën kunnen onschadelijk leven in de darmen van mensen en dieren, maar kunnen gevaarlijk zijn in andere delen van het lichaam en kunnen resistent zijn tegen antibiotica.

De onderzoekers ontdekten dat alle monsters van rauw hondenvoer enterokokken bevatten. Verschillende van die bacteriën zouden resistent zijn tegen het laatste redmiddel, het antibioticum linezolid.

Genetische sequentiebepaling toonde aan dat sommige van deze antibioticaresistente bacteriën in het rauwe hondenvoer van dezelfde soort waren als die bij ziekenhuispatiënten in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Nederland.

MCR-1-gen

In een afzonderlijke nog niet gepubliceerde studie, testte een ander team uit Portugal eigenaren van gezelschapsdieren en dieren uit tachtig huishoudens op bacteriën met het MCR-1-gen, dat resistentie oplevert tegen het laatste redmiddel, colistine.

Alle 126 geteste mensen waren gezond, terwijl de helft van de 102 bemonsterde huisdieren ofwel huid- of urineweginfecties hadden. Vier mensen en acht honden testten positief op bacteriën die drager waren van MCR-1. In twee huishoudens werd het gen zowel bij de hond als bij zijn eigenaar gevonden.

“Genetische analyse van de monsters suggereerde dat in een van deze twee gevallen het gen was overgedragen tussen huisdier en eigenaar”, aldus het onderzoek. De onderzoekers denken dat het gen van hond op mens was overgegaan.

Lees ook:

Meer
Lees meer...