Red Hot Chili Peppers werken aan nieuwe plaat mét gitaarlegende John Frusciante

epa

De Red Hot Chili Peppers zijn de studio ingedoken voor de opnames van een nieuwe plaat. Dat meldt het Amerikaanse muziektijdschrift Rolling Stone. Ook gitarist John Frusciante, die eind 2019 terugkeerde naar de band, speelt mee op de plaat. Dat is groot nieuws, want Frusciante is mee verantwoordelijk voor de populairste albums van de band, waaronder ‘Blood Sugar Sex Magik’, ‘Californication’ en ‘Stadium Arcadium’.

Het was drummer Chad Smith die het grote nieuws verklapte aan de Amerikaanse pers. “Ik heb voor dit interview strikte regels opgelegd gekregen: praat niet over de band”, zei de percussielegende die al sinds 1988 bij de Peppers trommelt. “Maar ja, John is weer terug bij de band en iedereen weet het. We zijn dolblij. De festivals zijn de enige shows die we hebben geboekt. Voor nu zijn we vooral bezig met nieuwe nummers en het schrijven van een nieuw album. We vinden het allemaal geweldig om nieuwe muziek te maken.”

We wisten al langer dat er een nieuwe Peppers-plaat onderweg is, maar of Frusciante daarop te horen zou zijn, was tot nu toe een groot vraagteken.

Optreden op Pinkpop

Het eerstvolgende optreden van de Red Hot Chili Peppers staat gepland op 15 mei. De band staat de komende zomer op het Nederlandse festival Pinkpop. Voorlopig zijn er geen Belgische shows aangekondigd voor de Peppers.

Eerste periode

John Frusciante vervoegde op 18-jarige leeftijd voor het eerste de Peppers na de dood van oorspronkelijk gitarist Hillel Slovak in 1988. De Peppers schuimden de grote Europese en Amerikaanse festivals af en Frusciante is te horen op de albums ‘Mother’s Milk’ en ‘Blood Sugar Sex Magik’. Met die laatste plaat braken de Peppers internationaal écht door in 1991. Frusciante zijn funky riffs zijn duidelijk te horen op Give It Away, Suck My Kiss, Breaking The Girl en de wereldhit Under The Bridge. In 1992 stopte Frusciante bij de Peppers wegens drugsproblemen.

Tweede periode

In 1998 was Frusciante eindelijk afgekickt en werd hij gevraagd om weer bij zijn oude band te spelen. Zijn toenmalige vervanger Dave Navarro werd aan de deur gezet en in 1999 kwam ‘Californication’ uit, dat nog strakker klonk dan het eerdere werk van de Peppers. ‘Californication’ werd ook op commercieel vlak een gigantisch succes en overtrof de verkoop van ‘Blood Sugar Sex Magik’ moeiteloos. Op het album staan klassiekers als Around the World, Scar Tissue, Otherside en Californication.

De Peppers waren de jongste jaren overal headliner en boerden jarenlang goed tot de band zich in 2006 opnieuw wist te overtreffen. De Peppers vuurden ‘Stadium Arcadium’ op de wereld af, waarmee ze tal van Grammy Awards in de wacht sleepten. Die zomer werden songs als Dani California, Snow en Tell Me Baby grijs gedraaid op de radio.

Of de bijna 50-jarige Frusciante erin zal slagen deze mijlpaal te overtreffen is nog maar zeer de vraag.

Gesponsorde artikelen