Regering overweegt dan toch kappers vroeger te openen

Er is dan toch een kans dat kappers en andere contactberoepen sneller opnieuw kunnen openen. Normaal moeten zij nog minstens tot 15 januari gesloten blijven, maar daartegen kwam de laatste tijd veel protest. Daarom heeft de regering nu aan experts gevraagd om de impact van die sector op de verspreiding van het coronavirus te onderzoeken.

Op het laatste Overlegcomité in ons land is beslist om de coronamaatregelen zo goed als niet te versoepelen. Enkel niet-essentiële winkels mogen sinds vorige week opnieuw openen. Sociale contacten blijven wel heel beperkt en de cafés, restaurants en contactberoepen moeten gesloten blijven.

MR en PS

Vooral dat laatste stuit de laatste dagen op heel wat verzet. België is namelijk het enige land op het Europese vasteland waar kappers nog niet mogen openen. De sector vraagt dan ook al enige tijd om dat verbod op te heffen.

Daarbij kregen ze steun van Franstalige zijde. De zelfdoding van een kapster uit Luik heeft daar een diepe indruk gemaakt. Zowel de MR als de PS vragen namelijk dat de regering op het volgende Overlegcomité op 18 december de situatie van de sector bekijkt.

Overleg met sector

De regering leek dat aanvankelijk niet van plan, maar had gisteren dan toch een overleg met de sector van de contactberoepen. Premier Alexander De Croo (Open Vld), minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) en minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) waren daarop aanwezig.

Volgens de krant De Morgen is op dat overleg beslist om impact van de opening van onder andere kappers, schoonheidsspecialisten en tatoeëerders op de verspreiding van het coronavirus te laten onderzoeken. Dat laat minister van Middenstand David Clarinval (MR) weten.

Coronacijfers

Uit de meeste onderzoeken blijkt dat de impact van contactberoepen op deze tweede golf beperkt is. Het risico zou groter zijn dan in winkels, maar kleiner dan op café op restaurant. Daarom leek het logisch dat kappers en schoonheidsspecialistes toch vroeger zouden kunnen openen. Het enige dat roet in het eten lijkt te gooien, zijn de stagnerende coronacijfers van de laatste dagen.

Meer
Lees meer...