Regeringsvorming in Brussel: Waarom Fouad Ahidar een probleem is voor Vooruit en Groen

In Brussel is het vormen van een nieuwe regering lastig. Terwijl Vlaanderen en Wallonië al plannen maken, moeten de politieke partijen in Brussel eerst per taalgroep een meerderheid vormen. En dat is niet eenvoudig.

In Wallonië is Groen de grootste partij aan Nederlandstalige kant, vooral dankzij de populariteit van Elke Van den Brandt. Zij heeft veel stemmen gewonnen met haar Brusselse mobiliteitsplan, Good Move. Van den Brandt moet nu proberen een meerderheid van 9 of meer zetels te vormen. Maar de huidige coalitie van Groen en Vooruit komt 3 zetels tekort, en dat komt door één persoon: Fouad Ahidar.

Ahidar is uit Vooruit gestapt omdat hij het niet eens was met bepaalde standpunten, zoals onverdoofd slachten en uitspraken van Conner Rousseau over de Roma-gemeenschap. Hij vormde zijn eigen partij, Team Fouad Ahidar, en kreeg veel steun van de conservatieve moslimgemeenschap. Dit leverde hem 3 zetels op.

De problemen met samenwerken

Om een linkse meerderheid te krijgen, hebben Groen en Vooruit de steun van Ahidar nodig. Maar de relatie tussen Ahidar en Vooruit is slecht. Hannelore Goeman van Vooruit beschuldigt Ahidar ervan een “anticampagne” te hebben gevoerd met nepnieuws.

Andere opties zijn beperkt. PVDA heeft maar 1 zetel en kan dus niet helpen bij een linkse coalitie. CD&V heeft ook maar 1 zetel en is geen grote hulp. Open Vld zou kunnen helpen om aan 9 zetels te komen, maar zij willen liever in de oppositie zitten. Bovendien zou de coalitie dan erg breed worden.

Mogelijke samenwerking met Ahidar

Ahidar is wel positief over samenwerken met Groen. Maar er zijn inhoudelijke problemen, zoals zijn verzet tegen het Good Move-plan van Van den Brandt. Ook twijfelen Groen en Vooruit of Ahidars onervaren partij goed kan besturen.

Er lijkt echter een opening te zijn: Ahidar had een positief gesprek met Van den Brandt. Hij wacht nu af of de andere partijen willen samenwerken. Open Vld lijkt de grootste tegenstander te zijn. Guy Vanhengel van Open Vld vergeleek Ahidars standpunten zelfs met de sharia. Ahidar is daarom onzeker over de steun van Vooruit en Open Vld.

De situatie aan Franstalige kant

Aan Franstalige kant werken MR en Les Engagés samen, maar ze komen 9 zetels tekort voor een meerderheid. Met de steun van de Brusselse PS zou er een ruime meerderheid zijn. MR-kopstuk David Leisterh probeert een Franstalige regering te vormen. De PS wil graag regeren, maar een traditionele coalitie lijkt waarschijnlijk.

Meer
Lees meer...