Het verbod op niet-essentiële reizen van en naar België wordt zondagnacht opgeheven. Dan is het dus opnieuw mogelijk om naar het buitenland te reizen. Het blijft echter wel een hele opgave om te weten in welke landen je als Belg welkom bent en welke voorwaarden daarbij horen. Gelukkig is er nu een handige interactieve kaart om je wegwijs te helpen.
Het verbod op niet-essentiële reizen in België is al van bij de invoering eind januari controversieel. Zowel vanuit politieke hoek als vanuit het bedrijfsleven was er kritiek, maar het was vooral de Europese Unie die druk uitoefende om het verbod op te heffen. Dat gebeurt nu ook komende zondagnacht. Vanaf maandag 19 april heb je dus geen essentiële reden meer nodig om van en naar België te reizen.
Coronatesten en quarantaine
Toch zijn er nog altijd veel beperkingen. Wereldwijd houden heel wat landen namelijk nog steeds hun grenzen (deels) gesloten. Daarnaast zijn er ook veel landen die reizigers verplichten om enige tijd in quarantaine te gaan bij aankomst. Tot slot vragen de meeste landen ook nog om een negatieve coronatest voor te leggen voor je toegelaten wordt.
Om reizigers te helpen uitzoeken waar ze wel en niet kunnen naar reizen, heeft reisorganisatie Sherpa een interactieve kaart gemaakt die reizigers laat zien waar ze heen kunnen op basis van het land van waar ze vertrekken. Om de correcte informatie te zien, duid je bovenaan de kaart ‘België’ aan als vertrekpunt.
Situatie voor Belgen
De kaart toont dan in het oranje landen waarvan de grenzen gesloten zijn voor niet-essentiële reizigers uit België. De gele landen zijn landen waar je een negatieve coronatest moet voorleggen en ook verplicht in quarantaine moet. Meer details over de precieze voorwaarden daarvan krijg je door op de site op het land te klikken.
Bij lichtgroene landen is enkel een negatieve coronatest nodig. Donkergroene landen hebben geen enkele beperking. Op dit moment geldt dat voor Belgen enkel in Mexico, Costa Rica, Tanzania en Albanië. Er zijn ook enkele grijze landen waarover geen informatie beschikbaar is. Het gaat hierbij meestal over landen die sowieso al moeilijk zijn om binnen te raken. Voor de meest actuele informatie raden we je overigens wel nog steeds aan om op de website van FOD Buitenlandse Zaken te kijken.