Review Wonho ‘Facade Tour’: Eerste solotour wordt triomftocht

K-popartiest Wonho, die eigenlijk Lee Ho-seok heet, reisde de afgelopen dagen door Europa met zijn ‘Facade Tour’. Het ging om de eerste tour van Wonho als soloartiest, sinds hij in 2019 de groep Monsta X verliet. Wij waren aanwezig bij zijn tweede concert in Oberhausen in Duitsland en kregen een zelfzekere en getalenteerde artiest te zien die de zaal volledig wist in te palmen.

Waar de term wereldtournee in K-pop vaak verwijst naar enkele concerten in Zuid-Korea en de Verenigde Staten, ging Wonho voor de tegengestelde aanpak. Hij kondigde eerder dit jaar zijn ‘Facade’-tour aan met enkel stops in Europa. Wij zagen Wonho aan het werk in het Duitse Oberhausen waar hij eigenhandig de energiecrisis probeerde aan te pakken door de temperatuur op te drijven door steeds minder kleren te dragen.

Wonho

Wonho is al sinds 2014 actief in de K-popwereld, maar maakte pas twee jaar geleden z’n solodebuut. Daarom stond hij nu voor het eerst alleen op het podium in Europa. Wonho was van 2015 tot 2019 een van de leden van de K-popgroep Monsta X. Op 31 oktober 2019 verliet de zanger de groep nadat hij in opspraak kwam in een zaak rond marihuana. Toen zijn naam uiteindelijk gezuiverd werd, maakte hij in 2020 z’n debuut als soloartiest.

Sindsdien brengt Wonho met enige regelmaat nieuw werk uit. Daarbij varieert hij met gemak tussen dancenummers en ballades. In Monsta X was Wonho namelijk lead dancer en lead vocalist en die twee talenten blijft hij in de verf zetten. En dat ging hem tijdens zijn Europese tour ook verbluffend goed af.

Eerste solotour

Omdat Wonho zijn solodebuut maakte in september 2020, middenin de coronapandemie, had hij dus nog geen kans gekregen om alleen op te treden voor z’n fans. Hij hield wel twee virtuele concerten in 2020 en 2021. Maar nu was het dus eindelijk tijd voor een echte solotournee.

Voorlopig telt die tour enkel een Europees luik, waarbij Wonho halt hield in München en Oberhausen in Duitsland, Madrid in Spanje en Londen in het Verenigd Koninkrijk. Wij waren erbij in het Duitse Oberhausen, waar Wonho bewees dat hij ook solo z’n mannetje kan staan.

Gevoelige spierbundel

We moeten er natuurlijk niet flauw over doen, Wonho staat uiteraard bekend voor z’n gespierde lichaam, wat in de K-popwereld eerder een uitzondering is. Wonho werkt hard voor dat lichaam. Zo zijn er van elke stop van zijn tour foto’s in de fitness te vinden en deelt hij ook in z’n dagelijkse leven geregeld een foto uit de fitnesszaal. En dat lichaam toonde hij uitvoerig tijdens z’n show. Maar het optreden van Wonho was meer dan een stripteaseshow.

Wonho etaleerde tijdens z’n optreden uitgebreid z’n talent. Het is natuurlijk niet makkelijk om de omslag te maken van een van de zes leden van een boyband naar een soloartiest. Maar het lijkt alsof Wonho nooit iets anders heeft gedaan. Voor de uptempo nummers als Open Mind, Eye On You en Crazy werd Wonho bijgestaan door zijn vier vaste dansers (die het optreden zo toch een licht boybandgehalte gaven), maar voor de meer ingetogen nummers stond Wonho helemaal alleen op het podium. En het is vooral met deze nummers dat Wonho een gevoelige snaar wist te raken. Vooral het nummer Losing You, het solodebuut van Wonho, heeft een emotionele waarde voor z’n fans. Het gaat om een ode aan z’n fans waarin hij letterlijk zingt dat hij liever zichzelf zou verliezen dan zijn fans die hem steunden tijdens de moeilijkste periode in z’n leven.

Het zou natuurlijk niet gaan om een K-popoptreden als Wonho niet verschillende keren van outfit zou veranderen. Aangezien hij nu alleen op het podium staat, kreeg het publiek filmpjes te zien wanneer Wonho backstage was. In het eerste filmpje hoorden we zo Wonho praten over duistere gedachten en de moeilijkheden die hij ondervond. Maar aangezien de beelden in de achtergrond enkel streepjes functioneel naakt toonden, werd het emotionele moment geregeld onderbroken door gegil. Het tweede filmpje was een Q&A, afgewisseld met bedenkelijke stretches die het publiek kon meedoen. Al zijn wij toch vooral blij dat onze concertburen hier niet al te actief aan deelnamen.

Minder kleren, meer Lose

In een encoregedeelte, dat bijna zo lang dreigde te worden als het concert van Raymond Van Het Groenewoud op de laatste avond van de Gentse Feesten, ging het hek volledig van de dam. Bij elk van z’n optredens vraagt Wonho aan z’n fans welk nummer zij nog eens willen horen. In München, de eerste stop van de tour, werd zo gevraagd naar Lose. Tot grote spijt van Wonho (en teleurstelling van het publiek) had hij dat nummer niet voorbereid en kreeg de zaal een ander nummer te horen.

Maar Wonho was die teleurstelling niet vergeten. Het publiek in Oberhausen werd zo wel getrakteerd op Lose. Meer nog, Wonho bracht het nummer zelfs twee keer. Aanvankelijk ging hij daarbij voor de Engelstalige versie. Maar die zorgde voor verwarring bij de dansers, die in sneltempo de choreografie moesten opfrissen. Daarom werd het nummer opnieuw gestart. Deze keer in het Koreaans. Dat Lose aanvankelijk geen deel uitmaakte van de set voor de Europese tour lijkt ons vooral een vreemde keuze. Het nummer schreeuwt namelijk eurodance en werkt dus enorm goed voor een Europees publiek.

Na Lose volgden nog vier nummers waarbij Wonho én z’n dansers steeds meer uit de kleren gingen. Wonho’s T-shirt vloog zo ook nog het publiek in, waardoor één gelukkige fan een wel heel bijzonder aandenken mee naar huis kon nemen. De rest van de zaal ging natuurlijk ook niet volledig met lege handen naar huis, want zij hebben voor altijd de bragging rights om te zeggen dat ze aanwezig waren bij de verpletterende eerste tour van Wonho.

Meer
Lees meer...