Rijke Golf-Arabieren misbruiken jachtluipaarden als huisdieren: zo’n duizend in illegaal gevangenschap

youtube, CNN

Het jachtluipaard is met uitsterven bedreigd. Deze week bleek nog dat het dier in het wild volledig uitgeroeid is in India. De oorzaak van het uitsterven is deels te wijten aan superrijke Golf-Arabieren, die jachtluipaarden op de illegale markt als huisdieren kopen. Bovendien zitten in Iran acht onderzoekers van de diersoort in de cel op verdenking van spionage voor Israël.

Het jachtluipaard wordt wereldwijd met uitsterven bedreigd. De oorzaken zijn niet enkel de jacht, oorlogen en het verdwijnen van de biotoop van het dier, maar ook steenrijke Gold-Arabieren die de dieren opkopen als welpen. Dat meldt de Amerikaanse omroep CNN.

https://www.youtube.com/watch?v=ZLBOaKqykRg&t=10s

1.000 jachtluipaarden in privé gevangenschap  

Op de hele wereld leven nog amper 7.500 jachtluipaarden in het wild. Er is sprake van een halvering op tien jaar tijd volgens de Cheetah Conservation Fund. Zo’n 300 van die dieren leven in onbeschermde gebieden in de Hoorn van Afrika. 

Verder leven zo’n 1.000 jachtluipaarden in privé gevangenschap in landen, zoals de Verenigde Arabische Emiraten en Saoedi-Arabië. Daar doen de dieren vooral dienst als een statussymbool van de superrijken. 

75 procent sterft onderweg

Jaarlijks vervoeren smokkelaars zo’n 300 jachtluipaardwelpen van de Hoorn van Afrika naar het Arabisch schiereiland. De Amerikaanse autoriteiten laten weten dat zo’n 75 procent van de dieren die reis niet overleeft. De overlevertjes komen vaak aan met gebroken poten. 
Voor een jachtluipaardwelp leggen de rijke Golf-Arabieren tot 10.000 dollar neer.

Bovendien sterven de meeste jachtluipaarden in privé gevangenschap binnen de twee jaar, deels omdat ze geen aangepast dieet krijgen en slecht verzorgd worden. Wie illegaal zo’n welpje in huis haalt, werkt dus direct mee aan de uitroeiing van de diersoort.

Autoriteiten knijpen oogje dicht

De sociale media van eigenaars van de dieren wemelen van jachtluipaarden op sportwagens. De dieren worden in zwembaden gegooid, krijgen ijsjes en likstokken gevoed en worden in sommige gevallen gepest. In een filmpje zien we hoe een jachtluipaard zijn klauwen worden verwijderd en in een ander zien we een stervend dier.

De handel in jachtluipaarden is ook in het Midden-Oosten illegaal, maar de autoriteiten doen zo goed als niets om de online verkoop van de dieren tegen te gaan. Dierenartsen uit de golfstaten bevestigen aan CNN dat veel mensen er een jachtluipaard in huis hebben.

pixabay

Jachtluipaard-onderzoekers in Iraanse cel

Tegelijkertijd zitten in Iran acht onderzoekers van de Persian Wildlife Heritage Foundation in de cel. Ze onderzochten jachtluipaarden en worden er nu van verdacht foto’s genomen te hebben in het kader van een vermeende spionageopdracht voor Israël. Eén van hen is ondertussen al gestorven in de gevangenis. Dat meldt de Amerikaanse krant Washington Post. Vier van hen zouden de doodstraf riskeren en de andere vier celstraffen tot tien jaar.

Gesponsorde artikelen