‘Riverdale’ seizoen 5: alles wat we al weten

Terwijl het vierde seizoen van Riverdale nog in volle gang is, staat ook seizoen 5 al voor de deur. Dat werd bevestigd door CW, het televisienetwerk achter de serie. Nu Archie en co. zijn afgestudeerd, staan er een aantal dingen op punt te veranderen.

Toen Riverdale in 2017 begon, was het een daverend succes. Iedereen had het over de moord op Jason Blossom en het lijf van Archie Andrews. Het tweede seizoen werd door sommigen al iets minder positief onthaald, en in seizoen 3 ging dat enkel maar verder. Maar de fans bleven trouw aan hun serie, en na het vierde seizoen is er ook een vijfde in aantocht. Dit is wat we al weten.

Wanneer?

Er is nog geen officiële startdatum bekend, maar als we kijken naar de vorige releasedatums is het waarschijnlijk nog voor de komende herfst. Dat was hiervoor al het geval bij seizoen 2, 3 en 4, die alle drie in oktober uitkwamen. Het huidige seizoen 4 begon op 9 oktober 2019 en zal ongeveer tot mei lopen. Vijf maanden later is het dan waarschijnlijk al tijd voor het nieuwe seizoen. Zo was Riverdale de voorbije drie jaar (seizoen 1 telde minder afleveringen) maar liefst zeven maanden per jaar op Netflix te zien.

Time jump

In seizoen 5 zullen alle hoofdpersonages, als alles goed gaat, afgestudeerd zijn. Het lijkt ons en andere fans weinig waarschijnlijk dat seizoen 5 de personages constant gaat volgen tijdens hun avonturen op verschillende universiteiten. Daarom zijn er verschillende roddels over een eventuele tijdssprong van vijf jaar. Fans op Twitter zijn alleszins enthousiast over het idee. Volgens sommigen zullen de personages elk een eigen leven leiden, ver of dicht bij Riverdale, en zal een groot probleem hen terug naar samenbrengen. De tijdssprong zou ook de reden zijn voor het vertrek van acteurs Skeet Ulrich en Marisol Nichols.

Geen FP en Hermione meer

Vorige week werd al bekendgemaakt dat twee acteurs de serie zouden verlaten. Marisol Nichols (Hermoine Lodge) en Skeet Ulrich (FP Jones) zullen niet meer terugkeren voor seizoen 5. Beide acteurs lieten al weten dat ze het jammer vinden om de getalenteerde groep te verlaten, maar dat het tijd is voor ander dingen. Acteur Skeet Ulrich wijdde er zelfs een Instagram-post aan.

https://www.instagram.com/p/B87MWCyl41_/

De reden waarom beide acteurs de serie verlaten, zou dus de tijdssprong zijn. Wanneer hun kinderen op de universiteit zitten, of een volwassen leven leiden, zou er geen interessante verhaallijn meer zijn voor hun ouders. Ze gaan allemaal hun eigen weg en gaan misschien in de grote stad wonen, ver weg van Riverdale. Dan passen ouders niet meer in het plaatje.

Zonder Jughead?

Nadat in seizoen 4 het lichaam van Jughead werd gevonden, waren veel fans bang dat ze echt afscheid moesten nemen van acteur Cole Sprouse. Toch lijkt het allemaal nog goed te komen. Volgens verschillende fans zou Jughead zijn eigen dood in scène gestoken hebben, en is hij binnen een aantal afleveringen weer springlevend.

Acteurs KJ Apa, Camila Mendes, Lili Reinhart, Casey Cott en Madelaine Petsch waren allemaal laaiend enthousiast op sociale media na de bekendmaking van het nieuwe seizoen, maar Cole Sprouse plaatste niets. Dat kan ook gewoon komen doordat hij de spanning er wil inhouden, en niks wil verklappen over het verloop van het huidige seizoen. Iedereen moet tot nu denken dat het over en uit is voor zijn personage, Jughead.

Coles co-ster en vriendin Lili Reinhart sprak er kort over in een interview met Green Matters. “Niemand gaat ooit écht dood in Riverdale. Zelfs wanneer je begraven bent is er altijd een manier om terug te komen. Dus de kans bestaat dat hij gewoon terugkeert.”

Cross-over

Doordat Riverdale gebaseerd is op een Archie Comic, is er al verschillende keren sprake geweest van cross-overs met andere series. Nu lijkt er misschien ook echt iets van waar te zijn. Eind februari deelde het officiële Instagram-account van de Netflix-serie The Chilling Adventures of Sabrina een foto van hoofdrolspeelster Kiernan Shipka naast acteurs KJ Apa en Casey Cott.

Beide verhalen zijn gebaseerd op Archie Comics, en spelen zich niet zo ver van elkaar af. Zo zijn er in allebei al verschillende verwijzingen naar de andere serie geweest. Zo komt de bekende milkshake-plek Pop’s Chock’ lit Shoppe ook voor in het derde seizoen van The Chilling Adventures of Sabrina. Omgekeerd zijn er ook overeenkomsten. Zo fakete Jason Blossom zijn eigen dood in een naburig dorpje van Riverdale, namelijk Greendale. Dat is ook de plek waar The Chilling Adventures of Sabrina zich afspeelt.

https://www.instagram.com/p/B85UD_pnRvl/

Verhaallijn

De hamvraag: over wat gaat seizoen 5 gaan? Daar is officieel nog niks over geweten, maar de vier hoofdacteurs gaven alleszins al een aantal ideetjes prijs tijdens een interview met Entertainment Tonight.

KJ Apa

“Zolang de fans het fijn blijven vinden en naar ons willen kijken, zit het goed.” zegt de Nieuw-Zeelandse acteur in het interview. “De show heet Riverdale, en niet Riverdale High. Er kan dus nog heel veel gebeuren.”

Lili Reinhart

Betty-Lili Reinhart
Giphy

“Het lijkt erop dat ze allemaal in Riverdale moeten blijven om nog voor een aantal zaken, zoals hun familie, te zorgen”, vindt Reinhart. “Veronica heeft hoogstwaarschijnlijk ongeveer 12 bedrijven te runnen, dat is niet niks.” De actrice had het ook over de toekomst van haar eigen personage, Betty. “Ik denk dat zij dicht bij haar moeder wil blijven, of toch voor even. Ze moeten een aantal dingen uitzoeken.” Uiteindelijk denkt Reinhart dat iedereen een soort tussenjaar zou nemen, om gewoon even tot rust te komen.

Cole Sprouse

“Ik denk dat de grote vraag nu is of we ouder gaan worden”, begon Sprouse. “We hebben dat probleem al enkele keren moeten oplossen in de eerste seizoenen, dus het zou fijn zijn als we deze keer echt mogen opgroeien. Het opent de mogelijkheden binnen Riverdale een beetje, en het zou fijn zijn om er wat mee te spelen. Ik ben benieuwd naar hoe het gaat lopen.”

Camila Mendes

Veronica-Camila Mendes
Giphy

Riverdale is een serie over de veranderingen in het leven. Mensen groeien op en dingen veranderen”, vertelt de actrice: “Ik denk dat het cool zou zijn als we hen op de universiteit zien en nadien kunnen kijken naar wat ze van hun leven maken. Misschien eindigt de serie wel met een kindje voor iemand. Wie weet.”

‘Haatreacties’

Op de komst van het vijfde seizoen kwamen ook heel wat negatieve reacties. Fans van andere series vinden het “niet kunnen dat zo’n slechte serie een vijfde seizoen krijgt, terwijl andere series worden afgevoerd.”

https://twitter.com/lizzyismanic/status/1231960204092162048
https://twitter.com/laracroftonline/status/1231897345803063299
https://twitter.com/GilbertsBlake/status/1214657027542269953
Meer
Lees meer...