Rode Duivel Arthur Theate trekt naar Stade Rennes en wordt duurste Belgische verdediger ooit

Arthur Theate heeft voor een verrassende transfer gezorgd. De 22-jarige Belgische verdediger verlaat na één seizoen al Bologna uit de Italiaanse Serie A en trekt naar Stade Rennes. De Franse club betaalt maar liefst 20 miljoen euro, waarmee Theate in één klap de duurste Belgische verdediger ooit wordt.

Het is een drukke transferzomer voor de Rode Duivels. Zo veranderen eerder al onder andere Romelu Lukaku, Axel Witsel en Divock Origi van ploeg. Al die transfers lagen echter in de lijn der verwachtingen. Hetzelfde kan niet gezegd worden van die van Arthur Theate.

De carrière van Theate volgde tot nu toe niet het normale verloop. De 22-jarige verdediger werd bij de jeugd zowel bij Racing Genk als Standard Luik tot twee keer toe doorgestuurd. Hoewel het hem nooit aan inzet ontbrak en hij het in alle leeftijdscategorieën zelfs tot jeugdinternational schopte, geloofden er maar weinigen erin dat Theate het zou maken op het hoogste niveau. “Niet verfijnd genoeg”, was de veelgehoorde kritiek.

Testperiode bij KV Oostende

Toen Arthur Theate 20 jaar was zat hij daardoor zonder club en leek zijn droom om profvoetballer te worden zelfs even voorbij. KV Oostende besloot de Luikenaar echter een testperiode te geven en liet hem meetrainen met het eerste elftal. Succescoach Alexander Blessin had amper één week nodig om overtuigd te raken van zijn kwaliteiten en Theate kreeg een contract aangeboden.

Aan de kust kreeg hij ook meteen een basisplaats en maakte hij al snel indruk. Na amper één seizoen wilde Bologna de jonge Belg al naar de Serie A halen. Oostende weigerde aanvankelijk nog, maar kon uiteindelijk toch overtuigd worden. De Italianen zouden Theate één seizoen huren voor een bedrag van 1 miljoen euro met de verplichting om hem één jaar later te kopen voor 5 miljoen euro.

Stade Rennes

Die deal is voor Bologna nu dus een goudmijn gebleken. Athur Theate wist namelijk ook in de Serie A meteen indruk te maken met zijn duelkracht. De jonge verdediger schopte het ondertussen ook tot Rode Duivel. Dat lokte interesse uit bij Stade Rennes, vorig jaar nog vierde in de Franse Ligue 1. Zij betalen nu maar liefst 20 miljoen euro voor Theate. Hij tekent bij de club uit het oosten van Frankrijk een contract voor vier seizoenen.

De transfersom van 20 miljoen euro (met bonussen) maakt Arthur Theate meteen de duurste Belgische verdediger ooit. Hij klopt het vorige record van Thomas Vermaelen. De verhuisde in 2014 voor 19 miljoen euro van Arsenal naar FC Barcelona.

Meer
Lees meer...