Rommelrock krijgt opnieuw verbod van Maasmechelen, dat twee weken later zelf metalfestival organiseert

De Maasmechelse burgemeester Raf Terwingen (CD&V) verbiedt metalfestival Rommelrock, dat volgend weekend staat gepland, opnieuw. Hij doet dat na een negatief advies van de politiediensten rond de openbare veiligheid. Organisator Koen Haerden ging tevergeefs in hoger beroep bij de Raad van State, en klopte ook aan bij de Vaste Nationale Cultuurpactcommissie. Die adviseerde het festival toch te laten doorgaan en spreekt duidelijk van discriminatie omdat de gemeente twee weken later zelf een festival organiseert. Mét metalbands, nota bene. Maar er is nog hoop.

Ook vorig jaar werd Rommelrock, dat al zes jaar zonder problemen doorging, verboden. Er werd gevreesd voor een confrontatie tussen motorclubs Outlaws en Hells Angels, nadat die laatste club een nieuwe ‘chapter’ opende in Rekem. In 2011 werden in het Maasland ook drie Outlaws omgebracht. Gedurende twee maanden werden vorig jaar alle publieke evenementen van motorclubs verboden, volgens burgemeester Terwingen omdat de autoriteiten “signalen van strubbelingen” hadden gekregen. Ook metalfestival Rommelrock, dat op zich niets te maken heeft met motorclubs, mocht niet doorgaan.

Dit jaar gaat het om een nieuw verbod, zegt Haerden aan newsmonkey, geen uitloper van vorig jaar. “Zij melden dat het te maken heeft met de veiligheid van Maasmechelen, maar hier in Maasmechelen is niks meer gebeurd, enkel ergens ver weg in de provincie Luxemburg.” Volgens Haerden “is het imagoprobleem van Terwingen het enige probleem”. “Het volk dat wij aantrekken is heel vredelievend, behalve ik dan misschien”, lacht hij een beetje groen. 

Koen Haerden

Discriminatie?

Haerden trok nog naar de Raad van State tegen het verbod, maar kreeg daar het deksel op de neus. Bij de Vaste Nationale Cultuurpactcommissie kreeg de organisator nochtans te horen dat het verbod in strijd is met artikel 17 van de Cultuurpactwet en het Cultuurpactdecreet, en dat Terwingen Rommelrock discrimineert. Alle andere festivals in de regio mogen immers wel gewoon doorgaan, stelt Haerden nog, inclusief een festival dat de gemeente zelf organiseert. De commissie adviseert het festival op de vaste locatie te laten doorgaan, maar organisator zegt alleszins een plan B achter de hand te hebben na het debacle van vorig jaar. “De headlinende bands zijn ingelicht en werken tot nu toe mee aan een oplossing, waar we spoedig mee naar buiten zullen komen”, klinkt het op zijn Facebookpagina. Rommelrock is geen festival met de grootste namen, maar heeft met bands als Delain, Hell en Tim Ripper Owens zeker kleppers op de affiche.

“We werken aan een noodoplossing en de organisatie diende reeds nieuwe elementen in bij burgemeester Raf Terwingen omtrent locatie – mobiliteit – veiligheid – geluid, tot heden zonder antwoord van hem,” stelt Haerden nog op Facebook. “Er zouden te weinig parkeerplaatsen zijn, maar we hebben er 630 en we kunnen nog zorgen voor een duizendtal extra”, geeft hij aan newsmonkey als voorbeeld. 

“Beste voor de bevolking”

“Die mensen halen alle mogelijke argumenten door elkaar”, hoort newsmonkey van burgemeester Terwingen, die zich gesterkt voelt door de beslissing van de Raad van State. “Die heeft geoordeeld dat de beslissing volledig rechtsgeldig is en in verhouding tot het doel.” De burgemeester zegt dat hij dit jaar van de veiligheidsdiensten hetzelfde advies heeft gekregen als vorig jaar op basis van de openbare veiligheid, en dat hij wil doen wat het beste is voor de bevolking. De beschuldiging van discriminatie wuift hij weg: “Ik hou even weinig van carnavalsmuziek als van heavy metal”, zegt hij daarover.

Facebook/Raf Terwingen

Eigen Teelt

Haerden reageert verbaasd op de uitspraken van de burgemeester. “De uiteindelijke beslissing ligt bij hem”, luidt het. “En hij discrimineert tegenover het andere festival in Maasmechelen, Eigen Teelt, dat door de gemeente zelf wordt georganiseerd op 30 augustus, twee weken na ons. Dit werd reeds bevestigd door de Vaste Cultuurpactcommissie in Brussel”.

En in het verslag van de Commissie lezen we onder meer: “Overwegende dat de burgemeester van Maasmechelen een verbod uitvaardigt op het uitvoeren van een van heavymetalmuziekfestival, omdat bepaalde festivalgangers (leden van motorbendes) mogelijkerwijs aanwezig kunnen zijn en het tot een gevecht zou kunnen ontaarden. Dat een politieverslag van Maasmechelen duidelijk stelt dat het Rommelrockfestival in het verleden qua veiligheid een onbesproken reputatie heeft gehad. Dat de klagende partij als organisator van het Rommelrockfestival geen uitstaans heeft met de bedoelde festivalgangers.”

“Overwegende dat het gemeentebestuur van Maasmechelen een Eigen Teelt Festival organiseert met o.m. heavymetalmuziek. Dat de burgemeester hiertegenover niet dezelfde houding aanneemt als bij het Rommelrockfestival, terwijl sommige festivalgangers (leden van rivaliserende motorbendes) ook het Eigen Teelt Festival kunnen bezoeken en voor onveiligheid kunnen zorgen. Dat indien een muziekgenre een publiek kan aantrekken dat niet gewenst i s, dit niet enkel geldt voor het Rommelrockfestival maar ook voor het Eigen Teelt Festival, zo niet creëert men een discriminatie tussen beide evenementen.”

Update 8 augustus 16.15 uur: Haerden meldt op zijn Facebookpagina dat hij een constructief gesprek heeft gehad met burgemeester Terwingen, die zijn adviesorganen opnieuw samenroept. Maandag zou een beslissing volgen over de nieuwe locatie van Rommelrock, stelt Haerden, die de burgemeester en (Nightqueen-gitarist) Rex Zeco expliciet bedankt.

Meer
Lees meer...