Samsung Galaxy S20: grote vernieuwing met indrukwekkende camera

Samsung heeft zijn nieuwe reeks flagship-modellen voorgesteld. Het gaat om de Galaxy S20, S20+ en S20 Ultra. Het maakte vooral werk van een grondig verbeterde camera en die is, zeker bij de S20 Ultra, echt indrukwekkend.

In het nieuws: De Samsung Galaxy S10 heeft een opvolger: S20. Samsung kiest er deze keer niet voor om een goedkoper model op de markt te brengen, maar komt naast de S20 en S20+ ook met een S20 Ultra.

8AM Geek

Onze indruk: De S-reeks van Samsung stelt zelden teleur en ook deze keer levert Samsung weer een meer dan degelijk toestel af. De S20 Ultra is bovendien de eerste smartphone in België die het supersnelle 5G-internet zal kunnen ontvangen. Dat konden we uiteraard niet testen, want 5G is in ons land nog niet beschikbaar.

 • Naast 5G is vooral de camera van de S20-reeks vernieuwd. Samsung zelf spreekt van de grootste update sinds de S7 in 2016. De S20 heeft drie lenzen terwijl de S20+ en S20 Ultra voorzien zijn van vier lenzen. De beste camera zit uiteraard in de S20 Ultra, maar ook de andere (lees: goedkopere) modellen kregen een grote update tegenover de S10.
 • De functie die het best de mogelijkheden van de camera van de S20 toont, is Single Take. Als je dat aanzet, neemt je smartphone automatisch verschillende foto’s en video’s die gebruikmaken van alle ingebouwde software en hardware. Artificiële intelligentie beveelt daarna de helderste beelden aan. Tijdens het testen, werkte dat heel vlot en hielp het inderdaad goed om tot de beste foto te komen, zeker bij het fotograferen van iets dat beweegt. Het zorgt er ook voor dat je niet voortdurend zelf moet switchen tussen alle mogelijke opties in de instellingen.
 • De camera van de S20 en S20+ is voorzien van een 64MP resolutie en die van de S20 Ultra zelfs van een 108MP resolutie. Daardoor zijn je foto’s ook bij weinig licht heel helder en gedetailleerd. Dat is vooral handig als je later nog wil croppen zonder veel kwaliteitsverlies.
 • Zoomen met de camera van de S20 Ultra is ronduit indrukwekkend. Dankzij de ingebouwde lenzen kan je 10 keer optisch en 100 keer digitaal zoomen. Daarmee kan je dingen die je met het blote oog niet kan zien, relatief helder fotograferen. Door een klein zoekschermpje in de hoek van je camera-applicatie weet je ook altijd waar je camera op gericht is.
 • Filmen doe je op de S20 in 8K. Ook hierbij lijkt ons dat vooral handig als je later je video’s wil bijcroppen. Bovendien zorgt de AI van Samsung ervoor dat stills van je video’s altijd scherp zijn.
Samsung Galaxy S20 back
Samsung Galaxy S20 , S20+ en S20 Ultra (Foto: Florian Callens)
 • Qua uiterlijk spreekt vooral de voorkant van de S20-reeks ons aan. De Infinity-O Display blijft mooi om te zien. Bovendien is de S20 Ultra voorzien van 120Hz waardoor bewegingen op het scherm extreem vloeiend gebeuren. Je kan je toestel ook op 60Hz zetten om minder batterij te verbruiken.
 • De achterkant is minder tot de verbeelding sprekend. Vooral de rechthoekige cameranotch is opvallend. Zeker bij de S20 Ultra steekt die behoorlijk uit. Dat komt door de ingebouwde zoomlenzen. Een hoesje lijkt hier noodzakelijk.
Samsung Galaxy S20 Ultra
Samsung Galaxy S20 Ultra (Foto: Florian Callens)

De details: Samsung noemt de Galaxy S20 “het begin van een nieuw mobiel tijdperk”. Grote woorden, maar we begrijpen wel waar ze vandaan komen. De S20-reeks is een van de grotere updates van de laatste jaren die Samsung heeft gedaan bij zijn flagships.

 • De S20 heeft een 6.2″ scherm, de S20+ is 6.7″ groot en de S20 Ultra is voorzien van een 6.9″ scherm.
 • De batterijgrootte is 4.000mAh voor de S20, 4.500mAh voor de S20+ en 5.000 mAh voor de S20 Ultra. Alle modellen zijn voorzien van draadloos opladen en fast charging.
 • Er is 8GB RAM en 128GB intern geheugen ingebouwd bij de S20 en S20+. De S20 Ultra heeft twee versies: 12GB RAM met 128GB intern geheugen of 16GB RAM met 512GB intern geheugen.
 • 5G is voorzien op de S20 Ultra, de andere modellen zijn beperkt tot 4G.
 • De S20 is beschikbaar in de kleuren Cosmic Grey, Cloud Blue en Cloud Pink, de S20+ in Cosmic Grey, Cloud Blue en Cosmic Black en de S20 Ultra bestaat in Cosmic Grey en Cosmic Black.
 • Vanaf 13 maart zijn alle modellen in België te koop. De S20 kost 899 euro, de S20+ 999 euro en de S20 Ultra 1.349 euro (128GB) of 1.549 euro (512GB).

Eindoordeel: Voor een grondige analyse van Samsung Galaxy S20-reeks zouden we de drie modellen langer moeten kunnen testen. Pas dan kunnen we de camera echt vergelijken met andere smartphones en zien hoe de batterij of de 5G in de praktijk werkt. Onze eerste indruk is wel meer dan positief. Door drie modellen op de markt te brengen, is er bovendien variatie voor verschillende soorten gebruikers.

8AM Geek
Meer
Lees meer...