Schaker Niemann: “Carlsen betaalde grootmeester om te roepen dat ik vals speel”

Het drama in de schaakwereld is nog niet voorbij. Nu beschuldigt Hans Niemann Magnus Carlsen ervan een andere grootmeester betaald te hebben om “Jukse Hans“, ofwel “Valsspeler Hans” te roepen naar Niemann. Hij vraagt nu 100 miljoen dollar (93 miljoen euro) schadevergoeding voor smaad, laster en “het onrechtmatig samenspannen om hem op de zwarte lijst te zetten van het beroep waaraan hij zijn leven heeft gewijd”.

De schakers Hans Niemann (19) en Magnus Carlsen (32) zullen nooit beste vrienden worden. Dat is nu nog maar eens bewezen door een nieuwe rechtszaak van Niemann aan het adres van Carlsen.

“Valsspeler Hans”

Niemann beschuldigt Carlsen ervan om Aryan Tari, een andere Noorse grootmeester, 300 euro betaald te hebben. In ruil moest die tijdens de European Team Championships in Oostenrijk in oktober 2022 vanuit de tribune “Jukse Hans” scanderen, wat Noors is voor “Valsspeler Hans”. Nadat Tari dit inzette, begon het hele Noorse team mee te roepen. Daarmee werd verwezen naar de eerdere beschuldigingen aan het adres van Niemann.

Volgens Niemann, die nog steeds maar 19 jaar oud is, zorgden de woorden tijdens de wedstrijd voor verdere schade aan zijn reputatie. Daarom eist hij nu via de rechtbank van Missouri een schadevergoeding van maar liefst 100 miljoen dollar (93 miljoen euro) voor smaad, laster en “het onrechtmatig samenspannen om hem op de zwarte lijst te zetten van het beroep waaraan hij zijn leven heeft gewijd”.

Vete tussen Niemann en Carlsen

De vete tussen Niemann en Carlsen is niet nieuw. Niemann brak in september vorig jaar de streak van 53 gewonnen partijen van Carlsen. Daarna hield hij zich niet in door te zeggen dat het “beschamend moet zijn om als wereldkampioen van hem te verliezen”. Toen de twee het in de volgende ronde opnieuw tegen elkaar moesten opnemen, verschenen ze met 15 minuten vertraging aan de start. Dat kwam doordat beiden uitgebreid gecontroleerd werden op valsspelen. Kort daarna gaf Carlsen forfait voor de wedstrijd en het volledige toernooi.

Aanvankelijk gaf Carlsen daar geen verklaring voor, maar daarna beschuldigde hij Niemann van valsspelen. In het verleden werd Niemann al twee keer betrapt op valsspelen. Deze keer zou de 19-jarige Amerikaan daar volgens schaker Eric Hansen een wel heel bijzondere methode voor gebruikt hebben. Hij dacht namelijk dat Niemann vibrerende anale kralen gebruikte om ongemerkt hints te krijgen. Deze theorie werd ondersteund door Elon Musk.

Meer
Lees meer...