Schaakwereld opgeschrikt door beschuldigingen van valsspelen met vibrerende anale kralen

De schaakwereld is de laatste dagen in de ban van een opmerkelijk schandaal. Daarbij wordt het 19-jarige schaaktalent Hans Niemann beschuldigd van valsspelen. Dat zou hij op een wel heel inventieve manier gedaan hebben, waarbij hij gebruik maakte van vibrerende anale kralen.

Iedereen heeft al wel eens valsgespeeld tijdens een bordspel. Het kan daarbij gaan om geld stelen uit de pot van Monopoly of een hokje verder springen tijdens Mens Erger Je Niet. Maar wie op professioneel niveau wil spelen moet inventiever uit de hoek komen. Zo ontstonden deze opmerkelijke geruchten over schaker Hans Niemann.

Opgave grootmeester Magnus Carlsen

De bal ging aan het rollen toen de Noorse grootmeester Magnus Carlsen forfait gaf voor zijn een spel tegen de 19-jarige Hans Niemann, een nieuw opkomend schaaktalent. In de derde ronde van de Sinquefield Cup namen Carlsen en Niemann het al tegen elkaar op. De partij werd gewonnen door Niemann, die zo de streak van 53 gewonnen spelletjes van Carlsen brak. Na de wedstrijd haalde Niemann nog uit naar Carlsen door te zeggen dat het “beschamend moet zijn om als wereldkampioen van hem te verliezen”. “Ik voel me slecht in zijn plaats”, trapte hij zo nog na.

Toen de twee het in de volgende ronde opnieuw tegen elkaar moesten opnemen, verschenen ze met 15 minuten vertraging aan de start. Dat kwam doordat beiden uitgebreid gecontroleerd werden op valsspelen. Kort daarna gaf Carlsen forfait voor de wedstrijd en het volledige toernooi. Daarbij gaf hij aanvankelijk geen verklaring.

“Als ik spreek, zit ik zwaar in de problemen”

Nadien reageerde Carlsen ietwat cryptisch. Daarbij deelde hij op Twitter een video van José Mourinho waarin de voetballegende zei: “Als ik spreek, zit ik zwaar in de problemen”. Daardoor begonnen mensen te vermoeden dat er meer aan de hand was.

Hikaru Nakamura, de nummer 6 ter wereld in het schaken, sprak nadien over het incident in een livestream op Twitch. “Er is één ding dat ik ga zeggen en het is ook meteen het enige dat ik hierover ga zeggen. Ik denk dat Magnus denkt dat Hans valsspeelde”. Hans Niemann werd in het verleden namelijk al twee keer betrapt op valsspelen. Het ging daarbij om incidenten toen hij 12 en 16 jaar oud was.

Vibrerende anale kralen

Vervolgens kwam schaker Eric Hansen met een wel heel opmerkelijke theorie. Volgens hem maakte Hans Niemann namelijk gebruik van vibrerende anale kralen. Daarbij zou iemand via de kralen hints doorgestuurd hebben naar Niemann.

Deze theorie werd ook opgepikt door niemand minder dan Elon Musk. Hij tweette namelijk een quote van de Duitse filosoof Arthur Schopenhauer, met een kleine extra bijdrage. “Talent raakt een doel dat niemand anders kan raken. Een genie raakt een doel dat niemand anders kan zien (omdat het in je kont zit)”. Hansen reageerde vervolgens op de tweet van Musk dat hij “geflatteerd was dat z’n anale kralen-theorie gevolgd werd door Musk”.

Reactie Niemann

Niemann reageerde ondertussen op de beschuldigingen. Daarbij herhaalde hij dat hij inderdaad toen hij jong was twee keer vals had gespeeld. In beide gevallen ging het toen om online toernooien, waarbij het makkelijker is om vals te spelen. “Maar ik ga nu Chess.com (de grootste schaaksite ter wereld, red.), Magnus Carlsen en Hikaru Nakamura, de drie grootste stemmen in de schaakwereld, m’n reputatie niet laten vergallen.”

Hij liet daarbij ook weten dat hij bereid was om naakt te spelen, zodat het duidelijk was dat hij niet kon valsspelen. Op het einde van de video liet hij weten dat de beschuldigingen hem juist nóg meer motiveren om te winnen.

Bekijk de volledige reactie van Hans Niemann hier:

Meer
Lees meer...