‘The Queen’s Gambit’ zorgt voor enorme stijging in verkoop schaakborden

Netflixreeks The Queen’s Gambit groeide uit tot een gigantisch succes en dat niet alleen voor de streamingdienst. Want ook de verkopers van schaakborden doen gouden zaken sinds de reeks op Netflix staat.

Schaken is nooit de populairste sport geweest, maar dankzij de Netflixreeks The Queen’s Gambit zit de denksport nu in de lift. Dat blijkt uit de verkoop van schaakborden die sinds kort gigantisch aan het stijgen is.

Schaken is weer sexy

NPR nam contact op met verschillende verkopers van gezelschapsspelletjes, waaronder schaakborden. En ze kregen overal hetzelfde antwoord: “De schaakborden verkopen sinds de lancering van The Queen’s Gambit als zoete broodjes”. Heel wat mensen die de reeks bekeken hebben, hebben plots zin gekregen om zichzelf onder te dompelen in de wereld van de Siciliaanse opening en de Najdorf variatie.

Mary Higbe van Goliath Games zag een gigantische stijging in de verkoop van schaakborden. “In oktober verkochten we 178 procent meer schaakspellen dan in dezelfde periode vorig jaar, maar op dit moment gaat het zelfs om een stijging met 1.048 procent.” Daardoor dreigt er nu zelfs een tekort te komen voor de feestdagen.

Ook op eBay verkopen de schaakborden aan de lopende band. Daar gaat het om een stijging met 215 procent. Er wordt vooral gezocht naar houten schaakspellen, tot negen keer meer dan plastieken, glazen of elektronische borden.

The Queen’s Gambit

https://youtu.be/CDrieqwSdgI

De Netflixreeks The Queen’s Gambit speelt zich voornamelijk af in de jaren 60, waarin we de getalenteerde en piepjonge Beth Harmon volgen (Anya Taylor-Joy). Wanneer ze als kind in een weeshuis woont, komt ze dankzij conciërge Mr. Shaibel (Bill Camp) voor het eerst in contact met schaken. Ze is meteen gebeten door het schaakvirus en blijkt ook een enorm talent te hebben voor het spel.

Maar het is niet makkelijk om als vrouw op te boksen tegen de mannelijke schaakwereld. En ook het leven naast het schaakbord verloopt voor Beth niet van een leien dakje.

Bekijk hier onze top 50 met de beste reeksen op Netflix.

Meer
Lees meer...