‘The Voice of Holland’-schandaal: Marco Borsato voorlopig vrijuit, Jeroen Rietbergen en Ali B worden vervolgd

Meer dan een jaar na de onthullingen van The Voice of Holland in BOOS komt het Openbaar Ministerie (OM) eindelijk met duidelijkheid over de strafrechtelijke onderzoeken naar Marco Borsato (56), Ali B (41) en Jeroen Rietbergen (51). Ali B en Jeroen Rietbergen zullen vervolgd worden, de zaak-Marco Borsato loopt nog.

Het Openbaar Ministerie gaat Ali B en Jeroen Rietbergen vervolgen voor seksueel misbruik bij het tv-programma The Voice of Holland. Marco Borsato wordt niet vervolgd vanwege gebrek aan bewijs, zo heeft het Openbaar Ministerie zopas bekendgemaakt.

De feiten

Ali B wordt vervolgd voor zedenfeiten uit 2014 en 2018 met drie meerderjarige vrouwen. Bij een van die verdenkingen is er een link met The Voice of Holland, bij de andere niet. Een vierde aangifte tegen Ali B is geseponeerd, omdat het niet duidelijk is dat het al dan niet om een strafbaar feit gaat.

Jeroen Rietbergen wordt verdacht van een zedenfeit dat in februari 2018 heeft plaatsgevonden rond de opnamestudio’s waar The Voice of Holland werd opgenomen.

(L-R): Marco Borsato, Jeroen Rietbergen, Ali B
Bron (L-R): Mark Venema/WireImage; Hannes Magerstaedt/Getty Images; Patrick van Katwijk/WireImage)

In het onderzoek naar Marco Borsato zijn geen bewijzen gevonden die de aangiften tegen hem ondersteunen. Daarom kan de zaak volgens het OM niet worden bewezen en is er besloten om de zaak te seponeren. Tegen Marco Borsato is ook nog een aanklacht gedaan over een zaak die geen verband houdt met The Voice of Holland. Daar loopt een apart onderzoek naar waarvan de uitkomst nog niet bekend is.

Eindelijk een uitspraak

Dat het onderzoek zo lang heeft geduurd, heeft verschillende redenen. In zedenzaken is het vaak woord tegen woord. Daarnaast gaat het in dit geval ook om zaken die langere tijd geleden hebben plaatsgevonden. Hierdoor is er geen of zeer beperkt ondersteunend bewijs. Zo zijn DNA-sporen al lang verloren gegaan.

Bron: RTL

Ook is het in dit soort zaken vaak lastig om getuigen te vinden. Het bewijzen van een zedenmisdrijf is dan ook vaak lastiger dan een ander soort misdrijf. Maar dit betekent niet dat het misdrijf niet heeft plaatsgevonden.

Meer
Lees meer...