Left Right
scrollTop top

Scholen openen dan toch niet volledig na paasvakantie, maar keren terug naar situatie van daarvoor


Ben Weyts Vlaams minister Onderwijs N-VA
© Ben Weyts, Vlaams minister van Onderwijs (N-VA) – Bron: Isopix

De geplande volledige heropening van het onderwijs komt er volgende week niet. Dat is beslist op een overleg van n Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA), de onderwijskoepels en de vakbonden. Er wordt wel teruggegaan naar de gedeeltelijke opening zoals die voor de paasvakantie van kracht was.

Naast de horeca, is onderwijs een van de meest heikele thema’s als het gaat over versoepelingen van de coronamaatregelen. Er lijkt op bijna alle vlakken een consensus te zijn dat het volledig heropenen van de scholen prioriteit is vanaf het moment dat de cijfers dat toelaten.

De datum die daarvoor geprikt was, was 19 april, de dag na de paasvakantie. Zelfs na het invoeren van de zogenaamde ‘paaspauze‘ met strenge coronamaatregelen bleef 19 april het streefdoel. Ondertussen is echter gebleken dat de coronacijfers te traag dalen en dus is beslist om die volledige heropening nog even uit te stellen. Dat laat Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) weten aan VRT NWS.

Woensdag neemt het Overlegcomité op basis van dat advies een definitieve beslissing.

Hoe ziet de situatie er nu uit?

Voorlopig wordt er dus gewoon teruggegaan naar de situatie van voor de (verlengde) paasvakantie. Het kleuteronderwijs, het lager onderwijs en de eerste graad van het secundair onderwijs krijgen daarbij voltijds op school lees. De tweede en derde graad van het secundair onderwijs blijven halftijds afstandsonderwijs krijgen. Mondmaskers blijven ook voor leerlingen van het vijfde en zesde basisonderwijs verplicht, net als ik het secundair onderwijs.

“Ik moet erkennen dat ik liever had gehad dat we nu al de volgende stap konden zetten, namelijk ook voltijds contactonderwijs voor de tweede en derde graad van het secundair onderwijs”, zegt Weyts. “Maar we moeten onze verantwoordelijkheid nemen voor de leerkrachten en de leerlingen en we gaan onder vinger aan de pols blijven houden.”


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…