Waarom mogen Schotse agenten geen baard meer hebben?

Wie agent wil worden, moet er misschien rekening mee houden dat de voorschriften voor het uiterlijk verder gaan dan een uniform. In Schotland moeten de politieagenten hun baard afscheren tegen eind deze maand. Het zou gaan om een gezondheidsmaatregel zodat agenten beter beschermd zijn wanneer ze een FFP3-mondmasker dragen.

De assistent-chef van de Schotse politie, Alan Speirs, maakte in een persvideo de nieuwe maatregel bekend. De Schotse politieagenten mogen vanaf eind mei geen gezichtsbeharing meer hebben. Het is de bedoeling dat wanneer ze een mondmasker moeten dragen, die beter aansluit op het gezicht waardoor ze beter beschermd zullen zijn. Maar die maatregel werd niet met open armen ontvangen.

Bye Bye baard

Volgens Speirs is de nieuwe maatregel enkel bedoeld om de agenten te helpen en hun veiligheid te verzekeren. “De veiligheid van onze agenten en medewerkers is een prioriteit en het beleid voor het gebruik van mondmaskers wordt uitgevoerd om de mensen in de frontlinie te beschermen.”

Maar dat is niet zonder voorwaarden. “Uit de covidpandemie is gebleken dat het FFP3-masker de meest geschikte en doeltreffende bescherming biedt aan agenten en personeel. Dat kan correct gebruikt worden wanneer de agenten gladgeschoren zijn”, klinkt het. Het nieuwe beleid verplicht de agenten dus hun baard af te doen.

Schotse agenten met mondmasker / Andy Buchanan via Getty Images)

Baard moet blijven

Al is niet iedereen even blij met die nieuwe maatregel. Verschillende agenten hebben al hun ongenoegen geuit. Vier werknemers spannen nu zelfs een arbeidsrechtszaak aan. Dat laat de Scottish Police Federation, de politiefederatie die de officieren vertegenwoordigt, weten aan Sky News. Ook op Twitter wordt er al volop benadrukt hoe belachelijk ze de nieuwe regel vinden. In New York is zo’n verbod al jaren de gewoonte, maar bij ons zijn er voorlopig nog geen regels over baarden bij agenten.

Meer
Lees meer...