Schouppe met de ‘sch’ van schaamteloos: ex-spoorbaas mengt zich in het Arco-debat

HLN is – voor zover we weten – nog geen satirisch weekblad geworden. Maar het artikel over Etienne Schouppe dat de krant deze ochtend afdrukt brengt ons toch aan het twijfelen. De bankencrisis goed voor de belastingbetaler? Huh?

Schouppe is nooit verlegen, dat is zowat het enige wat hij met een goed politicus gemeenschappelijk heeft. Alles is goed om nog eens zijn boude mening te kunnen ventileren in de grootste krant van het land. De angst van 800.000 Arco-coöperanten om hun investering (geen spaargeld, Etienne) te verliezen bijvoorbeeld.

Zoals meestal gaat Schouppe plat op de buik. Met de winst die we volgens Schouppe ooit op de Belfius aandelen zullen maken, kunnen we vandaag alvast de Arco-coöperanten illegaal bevoordelen. Schouppe is een expert in het voorspellen van toekomstige winst.

Proloog: Spoorbaas gooit overheidsgeld over de balk, om te investeren in wegverkeer

Schouppe werd in 1987 gedelegeerd bestuurder van de NMBS. Hij realiseerde mee de hogesnelheidslijnen en wist het personeelsbestand van de spoorwegen van 68.000 eenheden tot 42.000 in te krimpen. Tot zover bleef hij binnen zijn takenpakket.

Maar om een nog steeds ondoorgrondelijke reden dacht de spoorwegbaas dat het tot zijn opdracht behoorde om met het geld van de NMBS in wegverkeer te investeren. Dat was oneerlijke concurrentie voor zijn eigen treinen maar ook voor de privé-transporteurs die het zonder dat ook al moeilijk genoeg hadden.

Schouppe kocht met overheidsgeld aan de lopende band verlieslatende pakjesdiensten op, overschilderde de vloot in paars-rood, en voorspelde dat dit strategisch haantje ooit gouden eieren zou leggen. Het werd een nooit geziene catastrofe.Alle verlieslatende pakjesbedrijven in Europa, één adres: Schrijf je in op het wachtlijstje van Schouppe. Daarna was het enkel nog wachten op het verlossende telefoontje dat ABX graag het kwakkelend bedrijf wou overnemen aan de hoogste vraagprijs. ABX kocht meer dan honderd concurrenten op. Het zootje ongeregeld dat Schouppe voor honderden miljoenen Euros bijeen kocht werd uiteindelijk in 2006 ten einde raad van de hand gedaan voor 80 miljoen Euro. Koper werd de Britse Durfkapitaalgroep 3i. Die stelde orde op zaken en kon het bedrijf nadien voor 750 miljoen doorverkopen.Wie dacht dat Schouppe zoals Roger Van Gheluwe of Michelle Martin zich ergens in de luwte berouwvol biddend zou terugtrekken had het mis. Schouppe werd vanwege de CD&V op een mooie promotie getrakteerd. Nu hij had bewezen hoeveel verstand hij had van wegtransport, was het hoog tijd om hem Staatssecretaris van mobiliteit te maken. In die hoedanigheid wuifde Schouppe de heisa rond de schimmige ABX-transacties lachend van de hand. Het hele grapje had “maar” 650 miljoen gekost. Peanuts.Zelfs de grootste vijand van Schouppe, Jean-Marie Dedecker hield het op 1,5 miljard verlies. Het was wachten op een vraag van het Rekenhof, en de notulen van het directiecomité van de NMBS dd. 7 juli 2008 voor het juiste antwoord: 1,84 miljard had het ABX-avontuur uiteindelijk gekost. Schouppe verloor er zijn goed humeur niet bij, en daagde met regelmaat van de klok in de media op om ongevraagd advies te geven over alles wat zijn populariteit in Liedekerke kon opvijzelen.

Daar gaan we weer…

De Arco-uitspraak van Schouppe is “àltijd prijs”. Betaalt de overheid uiteindelijk toch de ARCO-coöperanten terug dan kan hij pronken dat hij mee aan de basis ligt van dit succes. Betaalt de overheid niet terug, dan scoort hij als verdediger van de kleine man. Met dit goedkoop succesje verhoogt Schouppe nodeloos de grote druk waaronder zijn CD&V collega’s staan in dit delicate dossier. Het zal hem een zorg zijn.We mogen ons met zijn allen gelukkig prijzen! ABX was goed beheer! De bankencrisis was een zegen voor de schatkist! 1,5 miljard uitbetalen aan aandeelhouders van een privé-bedrijf terwijl er minstens 13 miljard moet worden bezuinigd, dat is geen probleem. Is het schaamteloos populisme of onverbeterlijke eigenwaan en domheid? Wie zal het zeggen. De afgetreden Spaanse Koning Juan Carlos, snoerde ooit Hugo Chavez zonder pardon de mond. Kan er eindelijk ook eens iemand Schouppe op zijn plaats zetten. Het wordt hoog tijd dat deze Baas Ganzendonck zijn grote klep houdt.
Meer
Lees meer...