Serie om in lockdown te bingewatchen: de eerste Belgische Netflix Original ‘Into The Night’ is er geen om ons over te schamen

Laten we ons optimisme niet verliezen: diegenen die nu thuiszitten (en nog werk hebben) zijn de gelukzakken onder ons. Toch kan ook dan de verveling genadeloos toeslaan. Anno 2020 hebben we gelukkig internet én een gigantisch aanbod aan series om te streamen. Die schrikwekkend lege agenda maakt dit misschien wel de ideale aangelegenheid om een aantal series te zien waar je nooit eerder aan bent toegekomen. Wij geven zolang onze softe lockdown nog duurt een aantal voorzetjes.

Het is zover: België heeft zijn eerste echte Netflix Original. Er was al Undercover, maar daar ging het nog om een co-productie tussen de VRT en Netflix. Into The Night is de eerste echte Netflix Original. De productie was in handen van het Schaarbeekse productiehuis Entre Chien Et Loup, die eerder al een serie als Enemi Public inblikte en films als Everybody Happy, Tot Altijd, King Of The Belgians en Les Barons. Aangezien Into The Night begint op een vlucht van Brussel naar Moskou zijn er verschillende nationaliteiten, religies en talen aan boord, maar de voertaal is Frans. Kijk dat eens na, want toen we zelf begonnen te kijken begon de reeks automatisch in een gedubde Engelse versie en die was verschrikkelijk.

Het basisidee is even geniaal als eenvoudig: de passagiers aan boord denken in eerste instantie dat ze gekaapt worden, maar de Italiaanse VN-majoor Terenzio (Stefano Cassetti) is een lukraak vliegtuig ingestapt met maar één instinct: weg van hier als je wil overleven. Co-piloot Mathieu (Laurent Capelluto) denkt in eerste instantie aan een kaper of een krankzinnige, maar merkt al snel dat het bittere ernst is en dat de zon al het leven op aarde aan het vernietigen is. De opdracht is dus eenvoudig: westwaarts vliegen om zo zolang als kan de zon voor te blijven.

Jan Bijvoet is heerlijk om naar te kijken

Het is het begin van een zesdelige reeks met afleveringen van veertig minuten die niet helemaal vrij is van clichés, maar die wel een lekkere vaart heeft, een handvol interessante personages aan boord heeft en een aantal vraagstukken over de menselijke aard weet te stellen. Het meest interessante personage vonden we zelf Rik (een heerlijke rol van Jan Bijvoet), een op het eerste zicht onopvallend figuur, maar een personage waar je doorheen de zes afleveringen een paar keer anders over gaat denken. Hij is principieel, maar een beetje te principieel, correct maar soms ook een beetje te correct, godsvruchtig en een verdoken racist. En een beetje kruiperig, dat ook.

Netflix

We gaan niet alles weggeven, maar elk van de personages heeft ook een interessant achtergrondverhaal. Dat van Sylvie (Pauline Etienne) vonden we ’t meest aangrijpende, zij is ook het personage dat de grootste evolutie doormaakt doorheen de afleveringen.

De overlevingsdrang en de zwakte

Netflix

Het claustrofobische aspect van het vliegtuig is een interessante setting, je kan immers niet weg en moet het doen met het gezelschap dat je door het lot gegund is. In Into The Night viel ons ook weer op hoe snel mensen zich kunnen aanpassen aan een nieuwe realiteit, net zoals nu ook in coronatijden. Een probleem doet zich voor en meteen wordt er naar een oplossing gezocht, ook al weet je dat ook daar aangekomen weer een nieuw probleem zich zal aandienen.

Netflix

De overlevingsdrang van mensen is verbazingwekkend, maar tegelijkertijd deed Into The Night ons ook nadenken over de zwakte van de mens. Dat ze in deze reeks moeten vluchten van de zon betekent maar één ding: de natuur is nog altijd sterker dan de mens. En hoewel onze soort wel inventief en slim is, neemt dat niet weg dat de personages alleen maar in leven kunnen blijven bij gratie van functionerende techniek, voldoende kerosine en eten en drinken.

Regisseurs van dienst waren Inti Calfat en Dirk Verheye, die we kennen van Over Water, en hoewel we niet meteen een eigen stempel of stijl hebben kunnen ontwaren, hebben ze dit ook lang niet slecht aangepakt. Into The Night was snel voorbij en dat is meestal een goed teken.

Het einde doet bij ons vermoeden dat er ook nog een tweede seizoen zal volgen. De allereerste Belgische Netflix Original is er alvast geen om ons over te schamen.

Into The Night staat vanaf 1 mei op Netflix. Daarna kan je eens in onze vernieuwde lijst kijken met de 50 beste series op de streamingsdienst om nieuwe inspiratie op te doen.

Meer
Lees meer...