Serie om deze week te bingewatchen: ‘The Umbrella Academy’, voor wie van sterke acteerprestaties en superhelden houdt

The Umbrella Academy is de nieuwe comicbookverfilming waar Netflix z’n paradepaardje van het maken is. En terecht: duister, grappig en met boeiende personages zet The Umbrella Academy je op het puntje van je stoel. Om daarna de stoel om te gooien. Zeker het bingen waard! 

Vergeet Marvel, met The Umbrella Academy slaat Netflix een nieuwe weg in in het superheldengenre. De serie, gebaseerd op de strips van Dark Horse, neemt wel heel duidelijk zijn eigen plekje in bij Netflix. Want ten goed of ten kwade, The Umbrella Academy draagt z’n excentrieke karakter als een medaille: deze dramareeks annex superheldenhorrorserie doet je regelmatig de wenkbrauwen fronsen – en naar de volgende aflevering kijken.

Daddy issues

The Umbrella Academy, da’s het project van Ser Reginals Hargreeves, een curieuze en steenrijke wetenschapper die 7 kinderen adopteert die hij verdenkt van paranormale krachten. Zes van hen hebben dat ook: hij wil hen onvormen tot een team superhelden die de criminaliteit in de stad moeten bevechten. Maar Hargreeves heeft enkel oog voor de fysieke en intellectuele ontwikkeling van de kinderen en negeert zijn ‘dochter’ zonder krachten. Dat heeft effect op hoe de onconventionele familie zich ontwikkelt. Twee traumatische gebeurtenissen later, valt het team uit elkaar voor het goed en wel van start kan gaan.

Netflix

De reeks gaat van start als de overgebleven leden van The Umbrella Academy bij elkaar komen omdat Ser Reginald Hargreeves onder bizarre omstandigheden om het leven komt. Maar nog voor de leden het overlijden van hun enige vader goed en wel kunnen plaatsen, keert Number Five terug uit een verre toekomst. Hij heeft slecht nieuws: de wereld stevent af op de apocalyps en die zal binnen acht dagen plaatsvinden.

Je zou denken dat een voormalig team superhelden dat wel even oplost, maar dat is net het sterke punt van The Umbrella Academy. Het kan Number One/Spaceboy/Luther, Number Two/Diego, Number Three/Allison, Number Four/Klaus en Number Seven/Vanya eigenlijk niets schelen. Daarvoor worstelen ze allemaal te hard met het heden én het verleden. Maar Number Five moet niet alleen de apocalyps op z’n eentje tackelen, hij heeft ook twee moordenaars achter zich aan.

Personages om te zien

1. Number 7 – Ellen Page

Een deel van het het succes van deze versie van The Umbrella Academy is zonder twijfel Ellen Page. Page heeft geen introductie nodig, maar brengt haar gebruikelijk donkere, cynische kantje naar The Umbrella Academy. Als kind zonder krachten in een familie vol superhelden moet ze spelen wat ze best speelt: een buitenbeentje.

Vanya is het eerste personage dat we in The Umbrella Academy goed leren kennen en ze is ook het raam in dat ons de duidelijke slechte kanten van Reginald Hargreeves laat zien. Ze is letterlijk nooit meer dan een nummer voor hem geweest en zoekt nu haar weg in het leven. Dat ze ‘niet goed genoeg’ was voor Hargreeves en niet speciaal, is haar mantra geworden. Gelukkig lijkt het erop dat haar familieleden intussen ook begrepen hebben dat Vanya wél bijzonder is.

Netflix

2. Number 4 – Robert Sheehan

Robert Sheehan is aan een comeback bezig: hij was al te zien in Mortal Engines en Bad Samaritan, maar met deze Umbrella Academy is hij pas echt terug van weggeweest. Sheehan raakte bekend in Misfits en de rol van sarcastische, lichtjes transcendente weirdo, zit hem als gegoten. Ook hier mag hij een bijzondere rol op zich nemen, Number 4 heeft een stevige drugsverslaving en een ‘goede reden’ om die te hebben.

Want was er ooit een personage waar we tegelijk zoveel afgrijzen en medeleven mee hadden als Number 4? The Umbrella Academy is op zijn best als het dieper durft te graven in het verleden van de Umbrella’s en hoe paranormaal het allemaal ook mag zijn, op dat kruispunt toont Sheehan zijn talent. Hij ankert samen met Page de hele reeks op een geloofwaardig niveau, zelfs als hij één van de moeilijks te vatten ’talenten’ heeft van de groep.

Netflix

3. Number 3 – Emmy Raver-Lampman

Emmy Raver Lampman is in Europa nog niet zo bekend maar wat een talent. Zij speelt topmodel Number 3, die iedereen kan laten doen wat ze wil. Lampman heeft welgeteld drie credits op haar acteerbulletin staan maar wij willen instant meer. Number 3 is ogenschijnlijk de meest ‘succesvolle’ van de Umbrella Academy, maar haar strijd is er ééntje tegen zichzelf.

Met Raver Lampman trekt The Umbrella Academy aan een koordje waar niet veel comic-bookverfilmingen zich aan wagen. Want Number 3 wil bij voorkeur niets meer met haar krachten te maken hebben (een veelgebruikt motief) maar haar kracht is wel zéér verleidelijk. Number 3 brengt een realisme aan de dag in dat post-heldenleven waar wij niet altijd stil bij staan. En Raver Lampman, daar gaan we nog van horen.

Netflix
Netflix

Waarom je naar The Umbrella Academy zal blijven kijken

The Umbrella Academy heeft één gigantisch voor- en nadeel. De serie legt helemaal niets uit en dat is prachtig, verwarrend, chaotisch en boeiend tegelijk. Geen lange expositie, gewoon in medias res het verhaal in, zo hebben we het eigenlijk ook wel graag. Dat wil wel zeggen dat je met een heel aantal vragen blijft zitten, maar dat is ook meteen waarom je blijft kijken.

Daarnaast, we hadden het er hierboven al over, zijn de acteerprestaties top. Je zou kunnen zeggen dat The Umbrella Academy, uiteindelijk gebaseerd op een hele striprééks, zijn verhaal niet superstrak trekt. Maar alle leden van de Umbrella Academy zijn uitstekend gecast en acteren met een uitgesproken fysicaliteit. Robert Sheehan is daar een uitblinker in, maar ook Number Five (een uitstekende Aidan Gallagher die zeer jong en zeer oud moet weten te combineren) staat stevig in de schoenen. Geen evidentie, maar door die beweeglijkheid komt het bovennatuurlijke van de personages in de verf te staan.

Daarnaast moeten we het nog hebben over de esthetiek van The Umbrella Academy. Als Tim Burton en Wes Anderson een liefdeskind hadden gekregen in het Hawkins van Stranger Things, had het eruitgezien als The Umbrella Academy: een bruisend en toch gotisch kleurenpalet, een strip-achtige (hoe kan het ook anders) montage en één scène waarbij alle leden van The Academy aan het dansen zijn in hun kamer: wij zijn verkocht.

Netflix
Meer
Lees meer...