Serie om dit weekend te bingewatchen: ‘The Outsider’, de nieuwste Stephen King-adaptatie die op je lijstje moet komen te staan

Verfilmingen van werk van Stephen King, ze zijn niet meer bij te houden. The Outsider doet zich in eerste instantie voor als een niet onaardige, maar brave reeks, iets te doorsnee voor HBO. Net zoals The Outsider een brave, nogal doorsnee, roman was voor Stephen King. Maar wie na de eerste aflevering blijft kijken, ziet een ander soort serie. Een reeks die traagheid uitbuit als stijlfiguur. Die meer inzoomt op trauma’s dan op actie. En dus toch weer heel erg HBO is.

Amper een maand na het verschijnen van de 560 pagina’s tellende pil had HBO al een optie op de rechten van de roman genomen en speelden ze al met het idee van een tiendelige reeks. Stephen King is dan ook hot. Alleen al in 2019 waren er de filmbewerkingen van It: Chapter Two, In The Tall Grass en Doctor Sleep. Nu is er The Outsider en in totaal zitten er momenteel nog eens acht filmbewerkingen en zes televisieseries in de pijplijn voor de volgende jaren. Er lijkt dan ook geen ander auteur te zijn die een beter inzicht heeft in wat een publiek wil.

The Outsider is daar opnieuw een voorbeeld van. Het publiek van de reeks groeit, traag maar gestaag, week na week, met dank aan mond-tot-mondreclame. Zo schreef Variety dat The Outsider zelfs tot op de hoogte is gekomen van de kijkcijfers van Watchmen, de serie die vorig jaar heel wat lijstjes met de beste series van 2019 aanvoerde. Naar de vierde aflevering keken concreet dubbel zoveel mensen dan naar de dubbele première op de eerste uitzendingsavond.

HBO

Laten we beginnen met de plot: wanneer een doodgewone man op een routineuze wandeling met zijn hond het lelijk verminkte lijkje van een 11-jarig jongetje tegenkomt, wordt een buurtonderzoek opgestart. Voor politieman Ralph Anderson (Ben Mendelsohn) lijkt dit een makkie te gaan worden, want in alle getuigenissen komt één ding terug: een wit busje met een vreemde nummerplaat. Niet veel later wordt Terry Maitland (Jason Bateman) herkend als de bestuurder van dat busje en werd hij ook meermaals gezien met bloed in het aangezicht. Terry is immers niet zomaar iemand, maar hij is coach Terry, een bekend gezicht in het dorp, de baseballcoach van zowat iedere jongen uit het dorp. Wanneer die getuigenissen verzwaard worden met zo’n 70 à 80 vingerafdrukken aan bewijsmateriaal, lijkt het een waterdichte zaak. Tot blijkt dat Terry die dag op een conferentie was zo’n 100 kilometer verderop, waar ook camerabeelden van bestaan.

Slow burner

The Outsider is een trage en donkere serie. Reken daar nog bij dat we Terry in de cel zien belanden terwijl we als kijker behoorlijk twijfelen aan zijn schuld en we komen al snel bij de schitterende HBO-serie The Night Of uit. Beide reeksen zijn van de hand van Richard Price, een man die naast deze twee series ook meeschreef aan HBO-klassiekers The Wire en The Deuce, en die gelijkenissen lijken dus niet toevallig.

Price heeft de handen in elkaar geslagen met Jason Bateman, die niet alleen de rol van Terry speelt, maar ook de twee eerste afleveringen regisseert. Sinds Ozark weten we dat er meer in Bateman schuilt dan waar we hem – op basis van zijn films van twijfelachtig allooi – in het verleden krediet voor gaven. In The Outsider is zijn rol als acteur echter beperkt. Want waar deze reeks in de eerste aflevering nog op een traditionele politieserie lijkt, is het in de tweede aflevering al iets geheel anders en in de derde nog eens iets helemaal anders.

HBO

We begrijpen de groei van de kijkcijfers, want waar je tijdens de eerste aflevering nog denkt dat dit een reeks is die je kent en misschien zelfs al eens gezien hebt, neemt ze al snel een onverwachte afslag, waarbij die ene grote verrassing niet de laatste blijkt te zijn. Het is pas in de derde aflevering dat de bovennatuurlijke fenomenen – die zelden ontbreken in Kings werk – echt aan de oppervlakte komen drijven. Het fascinerende personage Holly Gibney (Cynthia Erivo) maakt pas dan zijn intrede, het ding dat Jack (Marc Menchaca) pijnigt begint er steeds onheilspellender uit te zien en de dromen van Jessa (Scarlet Blum) blijken ook niet zomaar dromen te zijn.

Het is Holly die een reeks zaken blootlegt die op het eerste zicht niets met elkaar te maken hebben, maar aflevering na aflevering wordt de aanwezigheid van een bovennatuurlijke kracht (zij noemt het “It”, een fijne knipoog) moeilijker en moeilijker te ontkennen en wordt onze keel een ietsje meer dichtgeknepen.

HBO

The Outsider is al eens saai genoemd, maar volgens ons wordt “traag” en “saai” al te vaak met elkaar verward. Deze reeks neemt haar tijd om een bijzonder verhaal te vertellen over rouw, trauma’s en datgene wat we niet kunnen verklaren. Fan van Stephen King of niet: The Outsider moet op je lijstje komen te staan.

The Outsider is te volgen via Play van Telenet. Vijf afleveringen zijn daar nu al te zien. Elke week wordt de reeks aangevuld met een nieuwe aflevering, In totaal zijn er tien afleveringen.

Meer
Lees meer...