‘Single-shot’-vaccin van Johnson & Johnson krijgt groen licht van EU

Het Europese Geneesmiddelenagentschap (EMA) heeft toestemming verleend voor het toedienen van het Covid-19-vaccin van Johnson & Johnson bij mensen van 18 jaar en ouder. Daarmee zijn er al vier verschillende coronavaccins die binnen de EU kunnen gebruikt worden.

De EMA-commissie die over geneesmiddelen voor menselijk gebruik gaat concludeerde dat de data over de prik van de Amerikaanse farmareus “robuust waren en voldeden aan de criteria voor werkzaamheid, veiligheid en kwaliteit”.

De EU heeft al 400 miljoen doses van het vaccin besteld. Het werd voor een groot deel ontwikkeld door het Belgische Janssen Pharmaceutica, een dochterbedrijf van het Amerikaanse Johnson & Johnson.

Verschillende eigenschappen

Het verschilt van de andere vaccins omdat er maar 1 dosis vereist is om volledig gevaccineerd te zijn. Het kwam ook iets minder efficiënt dan de andere vaccins uit de klinische testfase. Volgens de data is het 66 procent doeltreffend in het voorkomen van matige tot ernstige Covid-19, maar wel 85 procent doeltreffend om zeer ernstige symptomen te voorkomen. Bovendien zou het ook goed bestand zijn tegen de virusvarianten.

Het is ook een relatief goedkoop vaccin, en het hoeft niet op ultralage temperaturen bewaard te worden. Het is dus uitermate geschikt om afgelegen gebieden te bedienen. In combinatie met het feit dat er maar 1 dosis nodig is, heeft deze prik het potentieel om het tempo van de vaccinatiecampagne te verhogen.

Een welkome boodschap, want de EU ligt zwaar voor de achterstand die het heeft op landen zoals Israël, het VK en de VS wat betreft de vaccinatiegraad. Volgens Our World in Data hebben in de EU op woensdag al 44 miljoen mensen minstens één spuitje gekregen, in de VS is dat 95 miljoen.

Lees ook:

Meer
Lees meer...