Sinterklaas krijgt “uitzondering op avondklok en quarantaine” van ministers

Komende zaterdag komt Sinterklaas aan in de haven van Antwerpen. Anders staan daar duizenden kinderen op hem te wachten, maar dit jaar is dat niet mogelijk, door de coronacrisis. Die crisis heeft nog andere grote gevolgen. Zo zou de Sint door de avondklok ’s nachts geen cadeautjes kunnen rondbrengen, en moet hij eigenlijk in quarantaine, want Spanje is een rode zone. Maar op die regels krijgt Sinterklaas een uitzondering.

“Beste Sint”, beginnen minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) en minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinde (CD&V) hun brief aan Sinterklaas. “Mocht dit een normaal jaar zijn, dan stonden komende zaterdag opnieuw duizenden kinderen te wachten op uw komst.”

Geen quarantaine

“Maar dit is geen normaal jaar, beste Sint. Dat weet u ook. En dus zal zo’n blijde intrede niet lukken”, klinkt het. “Dat heeft u trouwens ook zelf in een videoboodschap aan de kinderen laten weten.” De ministers schrijven ook dat ze weten dat het virus in Spanje ook lelijk huis houdt. Het land is een rode zone, en dus zou Sinterklaas eigenlijk in quarantaine moeten wanneer hij in België aankomt.

“Maar omdat wij weten dat u geen tijd te verliezen heeft, en u elk uur hard nodig heeft om pakjes te maken voor elk kind, hebben we beslist om u – en alleen u en de piet die u vergezelt – een uitzondering toe te staan.”

Vandenbroucke en Verlinde benadrukken ook dat het Koninklijk Besluit in aantocht is, met een wettelijke grond van die uitzondering. “De reis met uw stoomboot vanuit Spanje duurt 17 dagen, dat is 7 dagen meer dan wat we vragen en dus volstaat die periode ruimschoots als quarantaine.”

Geen avondklok

“Een tweede Koninklijk Besluit dat nu nog in de maak is, gaat over de avondklok. In de nacht van 5 op 6 december zal die in België nog altijd van toepassing zijn. Uiteraard weten ook wij dat u op die manier uw werk niet kunt doen. Bovendien moet u de volgende weken ook al die brieven en tekeningen uit de schoentjes halen.”

“En kinderen teleurstellen, dat wil u niet. En wij ook niet”, benadrukken de ministers. “Zo is ook voor dit tweede Koninklijke Besluit de wettelijke basis meteen gerechtvaardigd en krijgt u – en alleen u en piet – een uitzondering voor de avondklok.”

Mondmasker?

https://youtu.be/i9DxodHa52Y

Vandenbroucke en Verlinde sporen de Sint aan om tijdens z’n bezoek aan ons land genoeg afstand te houden, z’n handen te wassen en een mondmasker te dragen. “Met uw mijter en uw lange witte baard is dat laatste wellicht geen pretje.”

“Een Spaanse viroloog bevestigde ook ons dat uw baard u voldoende beschermt en als mondmasker dienst doet. Maar we willen zeker zijn dat u geen enkel risico loopt tijdens uw bezoek aan België”, klinkt het nog.

“Elk kind is een held”

“Tot slot nog dit: elk kind hier is het afgelopen jaar buitengewoon dapper geweest. Of om het in uw woorden te zeggen: ontzettend flink. Want het is zwaar: op school is het anders, ze moeten vriendjes missen, hobby’s en sport stopgezet. Echt, écht niet plezant. Als je dan ook nog eens opa en oma niet mag knuffelen, is dat best hard.”

“Maar toch houden ze vol, beste Sint. Niet alleen om zichzelf, maar vooral anderen te beschermen. Papa’s en mama’s doen tijdens deze dubbele vakantieweek hun uiterste best om hen extra aandacht te geven, maar dit jaar verdienen ze uw komst dus meer dan ooit. Elk kind hier is een held, dat hoeft u dus voor één keer niet in uw grote boek na te kijken.”

Ketnet en Eén zenden komende zaterdag de aankomst van de Sint live uit.

Meer
Lees meer...