Skivakantie aan het plannen? Deze tien skioorden zijn écht de moeite

Een geschikt skioord vinden, is niet evident. Er zijn zoveel factoren die meespelen: de prijs, de afstand, je ambities, eventuele kinderen, … Deze tien skigebieden zijn echt gunstig én geweldig.

1. Het grootste skiresort: Les Trois Vallées (Frankrijk)

Dit is niet alleen het grootste aaneengesloten skigebied ter wereld, maar voor velen ook het beste. Er is een ongelofelijk netwerk van liften en pistes die zich uitstrekken van Courchevel, over Méribel tot Les Menuires en Val Thorens. De gemiddelde skiër die houdt van afwisseling kan hier zeker zijn hartje ophalen, maar ook voor de gevorderden zijn er genoeg opties. Er zijn zeer goede zwarte pistes, zeker in Courchevel, en terreinen om buiten piste te skiën.

Aantal kilometer: 600 (16 procent groen, 40 procent blauw, 34 procent rood, 10 procent zwart)

2. Het meest exclusieve skiresort: Sankt Moritz (Zwitserland)

In Zwitserland zijn er wel een aantal exclusieve resorts, maar het meest bekende is dat in Sankt Moritz. Het is een plaats waar mensen graag uitpakken met hun rijkdom. Dat zal je zeker zien op de skipistes, maar ook in de luxueuze boetieks in het dorp zelf. In Sankt Moritz kan je onder andere George Clooney, Elizabeth Hurley en Lakshmi Mittal tegen het lijf lopen. Uiteraard kun je voor luxe ook terecht in het Amerikaanse Aspen, het Franse Courchevel of het Zwitserse Kosters en Zermatt.

Aantal kilometer: 350

3. Het kindvriendelijkste skiresort: Aletsch Arena (Valais, Zwitserland)

Dit skigebied rond de Fiescheralp, de Bettmeralp en de Riederalp is een van de meest kindvriendelijke die je kunt vinden. De skischolen bieden verschillende goed uitgeruste gebieden voor kinderen aan, er zijn speciale liften en parcours en de drie dorpjes zijn verkeersvrij. Ook volwassenen kunnen er natuurlijk naar hartenlust skiën.

Aantal kilometer: 104 (42 kilometer makkelijk, 50 kilometer gemiddeld, 12 kilometer moeilijk)

4. Het beste skiconcert: Top of the Mountain (Ischgl, Oostenrijk)

In Ischgl worden per seizoen drie Top of the Mountain-concerten gehouden: het openingsconcert, een paasconcert en een afsluitend concert. Elton John was in 1995 de eerste die kwam optreden in de openluchtarena tussen de bergen (de Idalp), sindsdien volgden onder andere Mariah Carey, Beyoncé, Katy Perry en Rihanna. De meeste concerten zijn gratis toegankelijk op vertoon van je skipas. En uiteraard kan je er ook fantastisch skiën.

Aantal kilometer: 238

5. Het verrassendste skiresort: Ski Dubai (Verenigde Arabische Emiraten)

Dit indoor (!) skiresort maakt deel uit van shoppingcenter Mall of the Emirates, een van de grootste ter wereld. Het is open sinds 2005 en heeft een 60 meter hoge ‘berg’, vijf pistes met wisselende moeilijkheid (zelfs een zwarte piste) en uiteraard enkele liften. Er is ook een aangrenzend Snow Park (3.000 m²) met slee-afdalingen, glijbanen, een ijsgrot, enzovoort. Een unieke ervaring, zoveel is zeker.

Oppervlakte: 22.500 m²

6. Het ‘goedkoopste’ skiresort: Jasná (Slovakije)

Het is moeilijk om op het vlak van skireizen te spreken over prijzen, want het hangt er natuurlijk van af wat je verwacht, welke deal je kunt krijgen en hoeveel je ter plaatse nog uitgeeft. Maar als je een beperkt budget hebt, kan je zeker terecht in het grootste skigebied van Slovakije: Jasná. Het gebied is niet zo groot, maar er is wel voor elk wat wils. Er zijn niet alleen voor iedereen pistes op maat, maar ook enkele freeridezones daarbuiten. Bovendien ligt er gegarandeerd sneeuw gedurende vijf maanden per jaar. En: het bier is er goedkoop.

Aantal kilometer: 34 (28 procent beginnend, 51 procent gemiddeld, 21 procent gevorderd)

7. Het beste skiresort voor (je eerste) poedersneeuw: Chamonix (Frankrijk)

In het skigebied van Chamonix, aan de voet van de Mont-Blanc, vind je een van de beste poedergebieden ter wereld. Het is moeilijk om te zeggen dat je daar dé beste poedersneeuw vindt, maar het is de variatie in Chamonix die de doorslag geeft. Je kan er niet alleen genieten van prachtige uitzichten op de gewone pistes, maar je hebt ook veel mogelijkheden om buiten piste te gaan. Zelfs voor beginners in de poedersneeuw is dit een aanrader.

Aantal kilometer: 155

8. Het hoogste skiresort in Europa: Val Thorens (Frankrijk)

Het hoogste skigebied ter wereld ligt in het Zuid-Amerikaanse Bolivië en heet Chacaltaya. De top ervan ligt op 5.421 meter. Helaas is de gletsjer sinds 2009 volledig weggesmolten en kan je er nu enkel nog skiën in een winter met heel veel sneeuw. Voor het hoogste skiresort in Europa moet je in Val Thorens (in Les Trois Vallées) zijn, dat op 2.300 meter ligt. De hoogste lift gaat daar tot 3.200 meter.

Aantal kilometer: 140

9. Het skiresort in de mooiste omgeving: Mürren (Zwitserland)

Het is ook moeilijk om iets het ‘mooiste’ te noemen, maar in Mürren vind je wel een van de meest pittoreske en onbedorven resorts ter wereld. Het dorpje is erg charmant, verkeersvrij en gezellig, terwijl je op de pistes prachtige uitzichten hebt op de Eiger, de Mönch en de Jungfrau. In het dorpje staan er vooral kleine houten chalets en slechts een handvol grotere hotels. Het skigebied is vrij klein, maar wel erg gevarieerd.

Aantal kilometer: 213

10. De engste afdaling: Corbet’s Couloir (Jackson Hole Mountain Resort, Teton Village, Verenigde Staten)

De Corbet’s Couloir staat bekend als de afdaling die een echte skiër ooit in zijn leven moet doen. De meeste mensen komen echter alleen even kijken, want ze durven er niet aan te beginnen. Nochtans wordt het nooit steiler dan een hoek van 40 graden en is de piste 15 meter breed. Een makkie zou je denken, maar het probleem zit in de start. Je moet namelijk springen voor je aan de afdaling begint… Wie durft?

Aantal kilometer: onbekend

Meer
Lees meer...