Solden nemen een vliegende start: “1 op de 5 winkeliers begint met 50 procent korting”

De wintersolden beginnen op 3 januari in België. En als sommige mensen gewend zijn om er niet meteen van te profiteren, zouden ze dit jaar wel eens van gedachten kunnen veranderen. Er worden vanaf het begin grote kortingen verwacht.

In het nieuws: Prognoses over de uitverkoop in januari.

  • Volgens een rondvraag van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) is meer dan een op de vijf winkeliers van plan om kortingen tot 50 procent aan te bieden vanaf de eerste dag van de uitverkoop.

Details: Om precies te zijn zei 22 procent van de ondervraagde retailers dat ze onmiddellijke kortingen van 50% zouden geven. Dit zal vooral het geval zijn bij de grote ketens, zegt de NSZ.

  • Voorts begint 85 procent van de winkeliers de koopjesperiode met kortingen van minstens 30 procent. Dat is een hoger percentage dan bij de start van de vorige solden.

Minder pessimisme dan bij de vorige wintersolden

Uitleg: De winkels beschikken over een goedgevulde voorraad.

  • Deze eerste grote afprijzingen kunnen worden verklaard door voorraden die nog veel te vol zijn.
  • Meer dan 6 op de 10 winkels (63%) hebben nog 40 procent of meer van hun producten in de schappen liggen, volgens de NSZ.
  • Detailhandelaren lijken echter niet zo pessimistisch te zijn als vorig jaar. Slechts 11 procent van hen verwacht een omzetdaling van minstens 20 procent. Vorig jaar lag dat cijfer twee keer zo hoog.
    • De NSZ roept echter op tot voorzichtigheid. “De winterverkoop van 2023 was immers al een teleurstelling, dus er is niet veel hoop voor de toekomst. Het valt nog te bezien wat de weersomstandigheden zullen zijn.
Meer
Lees meer...