Steentjes gooien en tien andere bizarre paringsrituelen

“Je moet kijken naar de signalen!”, is iets wat vrijgezellen geregeld te horen krijgen wanneer ze zuchten dat niemand in hen geïnteresseerd is. De eeuwenoude dans van aantrekking en afstoting is niet altijd goed te begrijpen, en dus hebben sommige diersoorten wel duidelijke signalen om duidelijk te maken dat ze de andere partij zien zitten. Hier zijn enkele van de meest bizarre paringsrituelen, die we meestal gelukkig niet terugvinden bij onze eigen soort.

1. Steentjes gooien

In Serra da Capivara National Park in Brazilië gooien vrouwelijke kapucijnapen steentjes naar de mannen om aan te geven dat ze willen paren. Camila Galheigo Coelho van de universiteit van Durham stelde dat vast toen ze de dieren twee jaar lang bestudeerde voor haar doctoraalscriptie. In tegenstelling tot andere apensoorten hebben de vrouwtjes geen fysieke indicatoren, zoals gezwollen geslachtsdelen, om te laten weten dat ze zin hebben.

2. Golden shower

getty

Voor het paren besproeien mannelijke stekelvarkens wijfjes met een lange stroom urine.

3. Degens

Thinkstock

Platwormen zijn hermafrodiet, dus wanneer ze paren moeten ze beslissen wie het vrouwtje wordt. Ze doen dat door te duelleren met hun penissen.

4. Rode ballon

Mannelijke fregatvogels hebben een rode keelzak die ze kunnen opblazen om wijfjes te imponeren. Het duurt zo’n twintig minuten eer de vogel zijn rode ballon klaar heeft, waarna een wijfje de partner kiest met de grootste ballon. Tijdens het paren bedekt het mannetje de ogen van zijn partner met zijn vleugels opdat ze geen concurrenten zou zien met een mooiere ballon.

5. Dubieuze douche

Een mannelijk nijlpaard lokt een vrouwtje door haar te besproeien met uitwerpselen. En daar kunnen nijlpaarden wel wat van, zoals je kan zien in bovenstaande ‘klassieker’.

6. Moonwalking

Manakinvogels voeren indrukwekkende dansjes op, inclusief de moonwalk.

7. Urine proeven

Thinkstock

Voor een mannelijke giraf is paren geen gemakkelijke opgave omwille van zijn lange nek. Voor hij zich waagt aan de inspanning controleert hij dus eerst of het vrouwtje op dat moment wel vruchtbaar is. Hij duwt tegen haar romp om een urinelozing te veroorzaken, en proeft vervolgens van die urine vooraleer hij verdere stappen onderneemt.

8. Wie heeft de langste (nek)

Om te bepalen wie mag paren, richten de enorme mannelijke Galapagosschildpadden zich op en strekken ze hun nek. Wie de langste heeft, mag paren. De gelukkige winnaar schudt zijn kop vervolgens hevig op en neer om een wijfje aan te trekken. Wanneer hij eentje gevonden heeft, ramt hij haar en bijt hij in haar poten tot ze die intrekt. Het wijfje is dan geïmmobiliseerd zodat het mannetje haar kan bestijgen. En dat kan uren duren.

9. Kalkpijltjes schieten

Vooraleer tuinslakken paren schieten ze calcium ‘liefdespijltjes’ naar elkaar. Het slijm op de pijltjes zou ervoor zorgen dat meer sperma kan overleven, gelijkaardig aan de werking van hormonen. De geslachtsorganen van de slak bevinden zich trouwens achter hun voelsprieten.

10. De liefdestuin

Thinkstock

De fluweelmijt deponeert zijn sperma op kleine twijgjes en stengels, iets wat wetenschappers een ‘liefdestuin’ noemen. Het diertje legt vervolgens een ingewikkeld zijden spoor aan, dat wijfjes volgen naar zijn hof. Wanneer ze het werk van de artiest mooi vinden, gaan ze op het sperma zitten. 

11. Binnenhuisarchitect 

De mannelijke prieelvogel maakt ingewikkelde, piekfijn gedecoreerde baltsplaatsen die hij versiert met een hoop ‘cadeautjes’, zoals bloemen, veren en stenen, maar ook met plastic afval en glas. Die objecten hebben allemaal dezelfde kleur, en de vogel zou erg kwaad worden wanneer je items met een andere kleur in zijn vrijgezellennest legt. Wijfjes die in de halfopen tunneltjes kruipen, geven aan te willen paren.

Meer
Lees meer...