Stephen Hawking was een van de grootste wetenschappers van zijn tijd, maar waarom won hij nooit de Nobelprijs?

Met de dood van Stephen Hawking verliest de wereld een van zijn geniaalste en bekendste wetenschappers. Ondanks de zware ziekte ALS en de verlamming als gevolg daarvan verrichtte hij baanbrekend werk in het onderzoek naar zwarte gaten en de oerknal. Velen vragen zich dan ook af waarom Hawking nooit de Nobelprijs heeft gekregen, maar de verklaring is eigenlijk heel eenvoudig.

Stephen Hawking was een van de belangrijkste kosmologen ter wereld en deed veel belangrijke ontdekkingen over zwarte gaten en het ontstaan van het heelal. Dat hij ondanks zijn ziekte er toch in slaagde om die moeilijke thema’s met zijn spraakcomputer verstaanbaar uit te leggen, maakte hem populair bij een breed publiek.

Na zijn dood eerder deze week prijzen wetenschappers wereldwijd het belang van Hawking en het werk dat hij heeft verricht. Maar op sociale media vragen sommigen zich af waarom hij nooit een Nobelprijs heeft gewonnen, iets wat nu postuum sowieso niet meer mogelijk is.

Theorieën nooit bewezen

De reden voor het ontbreken van Stephen Hawking tussen de lange lijst met Nobelprijswinnaars is nochtans vrij eenvoudig, veel eenvoudiger dan zijn complexe theorieën alleszins.

Om in aanmerking te komen voor de prestigieuze prijzen die jaarlijks in Stockholm worden uitgereikt, is het niet voldoende om baanbrekende theorieën te ontdekken. Die moeten ook bewezen en bevestigd zijn door waarneembare data en daar zit bij Hawking het probleem.

“Er is veel meer in de wereld dan de Nobelprijs”

Hoewel de theorieën van de wereldberoemde kosmoloog door de meeste wetenschappers aanvaard en geloofd worden, is er volgens schrijver Timothy Ferris geen manier om ze te bewijzen. “Het zal nog miljarden jaren duren voor we zijn stellingen over zwarte gaten kunnen vaststellen”, legt hij uit.

Toch erkent ook de Zweedse Koninklijke Academie voor Wetenschappen, die de Nobelprijzen voor Natuurkunde en Scheikunde toekent, het werk van Stephen Hawking. “Hij was een groot wetenschappers die belangrijke bijdragen heeft geleverd aan de wetenschap”, reageerden zij op zijn dood. “Zijn levenspad toont aan dat er veel meer is in de wereld dan de Nobelprijs.

Veel andere awards

Hawking kreeg overigens wel heel wat andere onderscheidingen tijdens zijn leven. Zo is hij bestuurslid van de hoog aangeschreven Royal Society en kreeg hij van hen ook de Copley Medal, de oudste wetenschapsprijs ter wereld.

Ook is hij Commandeur in de Orde van het Britse Rijk, een titel juist onder Sir. Van de toenmalige Amerikaanse president Barack Obama kreeg hij in 2009 de Presidential Medal of Freedom, de hoogste prijs die burgers kunnen krijgen in de Verenigde Staten.

Meer
Lees meer...