‘Stranger Things’-makers reageren op beschuldigingen van plagiaat

‘Stranger Things’-makers reageren op beschuldigingen van plagiaat

Het idee achter ‘Stranger Things’ zou gestolen zijn. Althans, dat beweert Charlie Kessler. Kessler, producer van de kortfilm ‘Montauk’, meent dat de Duffer-broers de mosterd voor hun Netflix-hit hebben gehaald bij zijn film. Hij vond er dan ook niets beters op dan de producers aan te klagen. Zij reageren nu verbaasd op de aantijgingen. “Ze hebben de film niet eens gezien”, stelt hun advocaat. “Hij probeert gewoon te profiteren van hun creativiteit en harde werk.”

Het stuurde gisteren een (kleine) schokgolf door de televisiewereld. Charlie Kessler, tot dan toch vooral een nobele onbekende, zou Matt en Ross Kessler, beter bekend als de Duffer-broers, aanklagen wegens plagiaat. De broers zouden het idee voor hun Netflix-reeks Stranger Things van zijn kortfilm Montauk hebben gekopieerd.

Van The Montauk Project naar Stranger Things

Montauk gaat ook over de verdwijning van een Will-achtige jongen en psychologische experimenten in een overheidsinstelling. Maar daar houdt de vergelijking wel wat op. Het verhaal van Stranger Things gaat een pak verder en voegt ook heel eigen dingen toe, zoals The Upside Down. Echt veel om zijn klacht kracht bij te zetten, heeft Kessler dus niet. Maar het was pas twee jaar na de release van z’n kortfilm dat het moment komt waardoor de Duffer-broertjes wel eens in de problemen zouden kunnen komen.

Kessler zou namelijk in 2014 een meeting hebben gehad met de Duffer-broers waarin hij het idee van z’n film gepitcht zou hebben. Amper een jaartje later staan de broers zelf in de kantoren van Netflix om hun eigen pitch te doen voor wat uiteindelijk Stranger Things zou worden. De voorlopige naam van hun show? The Montauk Project. Niet veel later bestelde Netflix acht afleveringen van de show, die toen al was hernoemd naar … Montauk.

Verbaasd

Maar ook dat betekent niet dat de broers hun mosterd helemaal bij Kesslers kortfilm hebben gehaald, want The Montauk Project is ook de naam van een boekenreeks uit de jaren 80, die over dezelfde thema’s gaat als de Netflix-reeks. Echt origineel is Stranger Things dus niet, maar dat het is afgekeken van de kortfilm Montauk lijkt ook weer onwaarschijnlijk. En dat blijkt ook uit de (verbaasde) reactie die de Duffer-broers nu via hun advocaat geven.

Kessler zou, volgens de advocaat, “geen enkele connectie hebben met de creatie of ontwikkeling van Stranger Things“. “De Duffer-broers hebben de kortfilm van meneer Kessler niet gezien, noch hebben ze ook maar enig project met hem besproken”, ontkennen ze ook de meeting die er zou geweest zijn in 2014. “Dit is gewoon een poging om te profiteren van de creativiteit en het harde werk van andere mensen.”

Gesponsorde artikelen