Vanaf deze week te streamen: de start van Marvel-serie ‘WandaVision’, het derde seizoen van ‘Disenchantment’ en Oscar-kanshebber ‘One Night In Miami’

Al halverwege januari en het jaar heeft zich nu echt op gang getrokken. Dat wil zeggen: meer series en meer films. Deze week is er dus meer dan keuze genoeg om je weekend mee te vullen. Lekker binnen met een chocolademelk, kijkend naar de verse sneeuw met een serietje op schoot.

Series

Op Disney+ schiet de langverwachte vierde fase van het MCU in gang en dat gebeurt voor het eerst in de vorm van een televisiereeks: WandaVision. Elke week krijgen we een nieuwe aflevering voorgeschoteld, maar er wordt uit de startblokken geschoten met twéé afleveringen.

Met WandaVision boort het MCU een geheel nieuw soort serie aan. Het is namelijk de humor die hier de boventoon voert en doorheen de afleveringen wordt gerefereerd aan een heleboel populaire sitcoms van de jaren zestig tot negentig. Iets dat we nog niet eerder gezien hebben bij Marvel en alleen al daarom is deze serie een welkome toevoeging.

Meteen daarna: jeugdnostalgie. Op Netflix is sinds deze week Dawson’s Creek te vinden. De entree van Jen (Michelle Williams) kleurde niet alleen onze jeugd, maar ook die van Dawson en Pacey. Om van Joey (Katie Holmes) nog maar te zwijgen: wilde niet iedereen zo’n buurmeisje, om urenlang mee te praten en samen films mee te kijken in bed? Heel veel drama en intelligent klinkende gesprekken onder tieners later, bleek de reeks niet enkel de start van een knappe acteercarrière voor Michelle Williams, maar blijft er toch ook nog een bijzonder plekje in ons hart gereserveerd voor deze reeks. De zes seizoenen zijn nu zowel op Netflix als op Amazon Prime te vinden.

https://www.youtube.com/watch?v=jwuxsXfwl2I&t=2s&ab_channel=Netflix

Ook geheel nieuwe content op Netflix in de vorm van het derde seizoen Disenchantment. Hoewel de reeks van Matt Groening nooit de populariteit van The Simpsons of Futurama heeft kunnen benaderen, heeft ze wel haar aanhang. In het derde seizoen trekt prinses Bean buiten de grenzen van haar koninkrijk, waardoor Disenchantment letterlijk en figuurlijk nieuw terrein betreedt. Er komt ook nog een vierde seizoen aan.

Ook bij Apple zijn ze aan hun seriejaar begonnen met het tweede seizoen van Servant. Het was één van de eerste reeksen van AppleTV+ en hun grootste troef heette M. Night Shyamalan, producer van dienst. In het nieuwe seizoen volgen we een getrouwd koppel uit Philadelphia dat na een tragedie in rouw is en een breuk in hun huwelijk meemaakt. Die breuk opent de deur voor een mysterieuze kracht, want we hebben het hier uiteraard nog altijd over een serie van M. Night Shyamalan.

American Gods is ook terug en te vinden op Amazon Prime! Deze bijzondere reeks beeldt een wereld af waarin de goden van de mythologie echt bestaan en interactie hebben met mensen. Ze beginnen echter te botsen met de nieuwe reeks goden van mensen: technologie. Het eerste seizoen was sublieme televisie, vanaf het tweede seizoen begon de productie met allerlei problemen te kampen. Dit derde seizoen bestaat opnieuw uit 10 afleveringen na het kortere tweede seizoen, wij hopen dat de reeks opnieuw op het juiste spoor terecht komt en naar de grote vorm van het eerste seizoen terugkeert.

Op Streamz beginnen we snel aan The Head, een reeks die ons zal doen beseffen dat winter altijd erger kan. De reeks speelt zich immers af op de Zuidpool. De zon zal de komende zes maanden niet te zien zijn. Een klein team zal op het Polaris VI Antarctisch Onderzoeksstation blijven om hun innovatieve onderzoek, een cruciaal onderdeel in de strijd tegen de klimaatverandering, voort te zetten, onder leiding van de gerenommeerde bioloog Arthur Wilde. Als het voorjaar is, keert Johan Berg, die in de zomer de leiding heeft, terug naar het station. Het hele team is dood of vermist. Wat is er gebeurd? Een serie van Spaanse makelij, maar helemaal in het Engels.

Ook nieuw op Streamz is de fijne lichte serie Sunnyside. Die draait rond oud-gemeenteraadslid Garrett Shah die zijn roeping vindt wanneer hij wordt geconfronteerd met zes nieuw aangekomen immigranten die zijn hulp nodig hebben en op zoek zijn naar de Amerikaanse droom.

Tot slot is er ook nog het nieuwe seizoen van Carmen Sandiego op Netflix. De animatiereeks gebaseerd op het personage uit een reeks educatieve games die verschenen tussen 1985 en 2004 is al aan het vierde seizoen toe. Sandiego was weliswaar een dievige, maar ging altijd op schattenjacht. De centrale vraag in de games was dan ook: Where in the World is Carmen Sandiego? Where in Europe is Carmen Sandiego? Of: Where in the USA is Carmen Sandiego? Door aanwijzingen te verzamelen en met elkaar te verbinden moest de speler dan uitzoeken waar Sandiego zich bevond om haar vervolgens haar verdiende straf te geven. Carmen Sandiego heeft in deze reeks de stem gekregen van Gina “Jane The Virgin” Rodriguez.

Recente Films

De Oscars zullen uitzonderlijk pas eind april plaatsvinden, maar de Oscarfavorieten krijgen we wel al één voor één op ons afgevuurd. Vorige week schreven we nog over Pieces Of A Woman (Netflix), deze week is het de beurt aan One Night In Miami. De film is het regiedebuut van Regina King en is te vinden op Amazon Prime.

Het is een praatfilm geworden die draait rond één dag in de geschiedenis: 25 februari 1964. Toen kwamen de vrienden Cassius Clay, Jim Brown, Sam Cooke en Malcolm X bij elkaar. Ze hebben reden tot vieren nu Clay wereldkampioen zwaargewicht is geworden na zijn zege tegen Sonny Liston. Een zorgeloze avond wordt het echter niet voor de vier, want ze zijn zich maar al te bewust over de inbreuk op de burgerrechten die ze als Afro-Amerikanen moeten dulden.

Graag wijzen we je ook op Lucy In The Sky op Streamz+. Het gaat hier om de debuutfilm van Fargo– en Legion-bedenker Noah Hawley met Natalie Portman, Jon Hamm en Dan Stevensdie dreigt te verdrinken in het overaanbod. Portman speelt hierin de astronaute Lucy Cola die terugkeert naar de aarde na een levensveranderende ruimtemissie. Terug van weggeweest begint ze steeds meer het contact met de realiteit te verliezen.

Op hetzelfde Streamz+ is vanaf nu ook Capone te vinden, de film die het verhaal vertelt van de laatste maanden van de legendarische Amerikaanse gangster Al Capone die op 47-jarige leeftijd begon te lijden aan dementie. Ondanks toppers als Tom Hardy en Linda Cardellini had de film te kampen met vernietigende kritieken, maar je weet wat ze zeggen: eerst (zelf) zien en dan geloven!

Willen we ook zeker niet onthouden: het Chileense pareltje Ema dat eind 2020 in veel eindejaarslijstjes prijkte. De film die te vinden is op Streamz+ draait rond de jonge Ema die danst in het experimentele dansgezelschap van haar man, choreograaf Gastón (Gael García Bernal). Na een schokkende gebeurtenis besluit het stel hun 7-jarige adoptiezoon Polo af te staan. In de nasleep hiervan wordt hun huwelijk hevig op de proef gesteld, terwijl Ema een plan smeedt om haar zoon terug te krijgen.

Voor wie meer eigenzinnige film wil is er het platform Sooner. Daarop zijn sinds deze week ook twee nieuwe toppers te vinden. Babyteeth – dat overigens ook in veel eindejaarslijstjes was terug te vinden – maken we kennis met Milla. Ze is zestien en heeft kanker, maar dat laat ze niet aan haar hart komen na haar ontmoeting met Moses, een bad boy met wel meer dan alleen geldproblemen. Milla’s ouders gooien al hun pedagogische strategieën overboord om hun dochter gelukkig te zien en nemen Moses in huis.

Zelf hebben we erg genoten van Lizzie op Sooner. De film verscheen nooit in de Belgische zalen en is nu dus voor het eerst in België te zien. Chloë Sevigny en Kristen Stewart spelen respectievelijk Lizzie Borden en huishoudster Bridget. In 1892 werd Lizzie vrijgesproken voor de moord op haar vader en stiefmoeder. In deze film krijgen we te zien wat er allemaal aan de moord vooraf ging. Een heerlijk traag verhaal om van te genieten, gedragen door uitstekende acteerprestaties.

Oudere films

Wie nog eens van Emma Stone wil genieten moet wachten op haar rol als Cruella De Vill in de film Cruella. Die staat voorlopig op de kalender voor een release in mei, maar uiteraard is het afwachten of die doorgaat. Wij raden in afwachting daarvan een kijkbeurt van Easy A (2010) op Netflix aan. Easy A was de grote doorbraakrol voor Stone: in deze film speelt ze een onopvallend meisje op een onopvallende middelbare school die het imago heeft om de matras van de school te zijn. Het meisje, Olive, weet niet goed hoe ze de geruchten de kop moet indrukken en besluit dan maar om haar nieuwe imago in haar voordeel te gebruiken.

En tot slot is er op Amazon Prime nog de rariteit Lost In London (2017) met onder andere Woody Harrelson en Owen Wilson. Hierin speelt Woody Harrelson (die de film ook schreef en regisseerde) een versie van zichzelf die het moeilijk heeft om naar huis te gaan om bij zijn familie te zijn, die discussies voert met vrienden. In de loop van een nacht met veel tegenspoed belandt hij tot overmaat van ramp ook nog in de gevangenis.

Docu

Het enige nadeel aan de nieuwe documentaire What Would Sophia Loren Do? op Netflix is dat ze maar 32 minuten duurt. Vorig jaar verraste Netflix met de nieuwe film La Vita Davanti A Sé met Sophia Loren voor het eerst in tien jaar nog eens in een filmrol. Deze film draait in de eerste plaats niet om de legendarische actrice, maar wel om Nancy Vincenza Kulik, een vrouw die moed en kracht put uit de levensloop van haar idool om de tegenslagen in haar eigen leven te kunnen dragen. Hartverwarmend!

Meer
Lees meer...